Društvo

Članovi udruženja Slepih i slabovidih uspešni u sportu

Osobe oštećenog vida koje su članovi Saveza slepih i slabovidih i pored svojih poteškoća u komunikaciji i kretanju ostvaruju značajne rezultate na polju sporta. Samo u prošlogodišnjim takmičenjima u atletici članovi saveza su osvojili trinaest medalja, ali su bili zapaženi i u šahu.

 Bavljenje sportom i svakodnevne vežbe posebno su važne za slepa i slabovida lica. Ove aktivnosti stimulišu preostale sposobnosti, unapređuju komunikaciju, kretanje i slično.

Kako kaže, predsednik Saveza slepih i slabovidih u Novom Pazaru Suad Retkoceri, članovi su veoma zainteresovani za sport, posebno za atletiku i šah, i da su prošle godine, uz podršku Gradaske uprave Novi Pazar, učestvovali na takimičenju u Kragujevcu.

Za svako putovanje i prijavljivanje do sada su bili potrebni potpisi, a od nedavno Skupština republike Srbije je usvojila zakon po kom slepa i slabovida lica od sada mogu koristiti faksimil umesto potpisa. To je, po rečima defektologa Mirsade Dibranin Ajdinović, novina koja znatno poboljšava položaj svim osobama sa oštećenim vidom.

 Medjuopštinska organizacija slepih i slabovidih Novi Pazar prema poslednjim izveštajima broji 168 članova, a od toga 18 dece.

 

Jelena Beloica

Podeli