EkonomijaVesti

FRILENSERI DANAS U VLADI SRBIJE Pred premijerku i ministra finansija izlaze sa dva zahteva

Predstavnici Udruženja radnika na internetu pozvani su, nakon protesta održanog u subotu u Beogradu, na sastanak u Vladu Srbije. Danas u 15 časova sa frilenserima bi, prema najavama, trebalo da razgovaraju premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Glavni cilj ovog sastanka je nalaženje rešenja za problem neplaćenog poreza na prihode fizičkih lica iz inostranstva, koji je doveo do velikog nezadovoljstva frilensera, jer je Poreska uprava od oktobra prošle godine počela detaljnu proveru i slanje rešenja za 5 godina unazad.

Frilenseri traže da se porez ne naplaćuje retroaktivno, već da se novim zakonskim rešenjima najpre utvrdi njihov radno-pravni status, kao i visina i način obračunavanja poreza za poslove koje obavljaju. Oni tvrde da ne beže od plaćanja poreskih obaveza i podsećaju da u proteklih 5 godina nisu dobili nikakvo obaveštenje od Poreske uprave.

U poreskim rešenjima koja su u protekla tri meseca dobili neki od frilensera obračunati su izuzetno visoki iznosi, čak i do 6 miliona dinara, za proteklih pet godina. Tu su pored poreza na prihod uračunati i doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje, koje frilenseri nisu ni mogli da koriste u ovom periodu, kao i visoke zatezne kamate za kašnjenje.

Iz Udruženja radnika na internetu poručuju da su sume neverovatne i da najveći broj frilensera nema nikakvog načina da plati ovolike dažbine.

Zato će im jedan od prvih uslova na današnjim pregovorima biti – “obustava postupaka poreske kontrole, donošenja i izvršavanja poreskih rešenja po neodrživom i neadekvatnom poresko-pravnom tretmanu za fizička lica koja su ostvarila prihode iz inostranstva, kao i otpočinjanje pregovora za uspostavljanje adekvatnog, održivog i preciznog poresko-pravnog statusa radnika na internetu”.

Ko su frilenseri u Srbiji?

Takozvani “slobodnjaci” u Srbiji najčešće imaju oko 30 godina, žive u većim gradovima i rade preko interneta. Nekima je “frilensing” samo dodatni izvor prihoda, ali mnogima je ovakav angažman i jedini način zarade. Uglavnom rade u oblastima novih tehnologija, pisanja, prevođenja i veb dizajna, a mesečni prihod, koji može da varira iz meseca u mesec, kreće se od 150-200, pa sve do dve hiljade evra, kako su pokazala ranija istraživanja.

Kod nas se frilenseri definišu kao osobe koje rade po projektima za određenu kompaniju, ili više njih, ali nisu zaposleni ni u jednoj. Oni nemaju standardno radno vreme, rade sa bilo kog mesta i uglavnom biraju projekte koje će da rade. Istovremeno, nemaju regulisan radno-pravni status, pa tako praktično nemaju pravo na bolovanje, jer nemaju overenu zdravstvenu knjižicu, ne mogu da uzmu kredit u banci, a obim posla im zavisi od trenutnih potreba poslodavca.

“Porez mora da se plati”

Iz Ministarstva finansija su više puta su poručili da porez mora da se plati. Poruka je i da su spremni da menjaju zakone i da prilagode regulativu aktuelnom trenutku, ali da će se izmenjeni propisi primenjivati u budućnosti, dok se dospele poreske obaveze moraju izmiriti.

“To da li je neko frilenser ili ostvaruje prihod na drugi način nije pitanje, on je dužan da plati porez. Ono što se jeste desilo je to da u poslednjih nekoliko godina imate sve više takvih ljudi koji primaju prihode iz inostranstva. Po analitici Poreske uprave, taj broj je dostigao kritičnu masu i zahtevao je dodatnu kontrolu. Kako od mene kao ministra očekujete da kažem nemojte da platite porez. Vrlo je prosto – jeste platili ili ne. Ja plaćam, 2,2 miliona zaposlenih plaća, pa što vi ne biste platili”, rekao je ministar finansija Siniša Mali za Blic.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se na ovu priču i rekao da ne misli da su protesti rešenje.

“Tu ima prostora da se razgovara, ali ne o tome da li da platite porez ili ne, već o tome od kada da ga platite”, rekao je Vučić.

 

 

Izvor: Blic

Foto: PETAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

 

Podeli