Kultura

”Lavina” u društvu najboljih

Po izboru kritičara dnevnog lista ”Politika” pozorišna predstava ”Lavina”, koju je Regionalno pozorište radilo u kooprodukciji sa lazarevačkim Puls teatrom, svrstana je na listu deset najuspešnijih pozorišnih ostvarenja u Srbiji za 2020. godinu. Ovako veliki uspeh za kulturne poslenike može biti razlog da im odlazeća godina, koju bi mnogi da zaborave, ostane u lepom sećanju.

Samo par dana nakon vrlo uspešne premijere predstave ”Ako dugo gledaš u ponor”, stigla je i vest da je Regionalno pozorište sa predstavom ”Lavina” svrstano u red deset najboljih u Srbiji. Za novopazarske glumce, direktora, ali i sve kulturne poslenike to je dovoljno veliki razlog da ovu odlazeću, planetarno tešku godinu, pamte po velikom uspehu.

”Na naše iznenađenje, ne u smislu da ne znamo da je naša predstava dobra već zbog toga što su velika pozorišta u konkurenciji; to su pozorišta sa mnogo zaposlenih, sa velikim budžetima i tradicijom od preko 100 godina, i mi u njihovom društvu. Zaista smo ponosni zbog takvog uspeha”, izjavio je direktor Regionalnog pozorišta u Novom Pazaru Seadetin Mujezinović.

Dotatni razlog za ponos je i visokoplasirano 4. mesto na listi najuspešnijih, kao i činjenica da je ”Lavina” ostavila isa sebe pozorišna ostvarenja čuvenog Jugoslovenskog dramskog, , Ateljea 212, Beogradskog dramskog pozorišta i druge velike teatre.

Predstavu ”Lavina” koju je Regionalno pozorište radilo u koprodukciji sa lazerevačkim Puls teatrom, režirao je Stevan Bodroža po tekstu najprevođenijeg  turskog dramskog pisca Tundžera Džudženolua. U osnovi ove svevremenske drame je potčinjenost pojedica zakonima i običajima koji predhode njegovom životu i koji ga prevazilaze.

S.Lj.

 

Podeli