Kultura

Posle revizije i Orijentalna zbirka u muzeju

Od 1953. godine, od kada je Gradski muzej u Novom Pazaru počeo sa radom, prvi put ove godine vrši se revizija muzejskih eksponata. Tačano stanje bogate muzejske građe znaće se do kraja godine, do kada bi trebalo da se završi proces revizije. Ono što se nameće kao potreba jeste osnivanje orijenatalne zbirke, kao zbirke starih i retkih knjiga, koja do sada nije postojala u muzeju.

”U prvu reviziju muzejskih eksponata krenulo se još početkom ove godine. Za svaku muzejsku zbirku formirana je posebna komisija. Sada je u toku završna faza, odnosno pisanje izveštaja, nakon čega će biti poznat kompletan fundus novopazarskog muzeja”, izjavio je direktor Muzeja ”Ras” Fuad Baćićanin. On je istakao da će detaljna revizija pokazati, ostim tačnog broja eksponata i druge detalje o eksponatima. ”Znaćemo da li je sve tu, evidentiraćemo šta je tu, a nije bilo upisano i ono što je najvažnije saznaćemo šta je potrebno sačuvati do daljeg propadanja, odnosno šta je potrebno konzervirati”, kazao je Baćićanin.

O potrebi formiranja nove muzejske zbirke koja će sadržavati zbirke starih i retkih knjiga Baćićanin kaže: ”Formiranjem orijentalne zbirke pravilno smo preraspodelili eksponate, koje smo izdvojili iz istorijske, etnološke, umetničke zbirke. Imamo starih i retkih knjiga toliko da zaslužuju da budu zasebna zbirka.”

Novopazarski muzej je inače poznat po bogatstvu eksponata koji svedoče o životu na ovim prostorima od perioda nekoliko vekova pre nove ere do današnjih dana.

S.Lj.

Podeli