Prehrambeni proizvodi koji će vam pomoći da održite OPTIMALAN NIVO šećera u krvi
Namirnice koje treba svi da uvrstimo u svakodnevnu ishranu.
Nivo šećera u krvi je stvar koja naviše zabrinjava osobe sa dijabetesom.
NJihov organizam ne može da proizvede dovoljno insulina za održavanje nivoa šećera u krvi.
Kao rezultat, glukoza može da se akumlira u krvi. Iako pacijent može da koristi lekove i dopunski insulin, takođe može da kontroliše nivo šećera uz pomoć dijete i načina života.
Hrana koju telo apsrobuje smatras se najboljom opcijom za regulisanje nivoa šećera, jer ne izaziva skokove i padove šećera u krvi.
Osim osoba sa dijabetesom, uvek je dobro hraniti se zdravo, kako bi smanjili šansu za nastanak bolesti.
- Brokoli i krstasto povrće
Kada se brokoli žvaće, oslobađa se jedinjenje poznato kao sulforafan. To je jedinjenje na bazi sumpora sa svojstvima smanjenja šećera u krvi. Povrće takođe pokazuje osetljivost na insulin i smanjuje nivo šećera u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2. Pored toga, krstasto povrće može da smanji rizik od razvoja dijabetisa.
- Semenke
Seme poput lana i semena bundeve, pozitivno utiče na regulaciju šećera u krvi. Oni su bogati antioksidantima, vlaknima i zdravim mastima – što sve pomaže u pravilnoj probavi i pravovremenom regulisanju šećera.
- Beli luk
Mnogi indijski lekovi, pa čak i zapadna medicina, smatraju da je beli luk gotovo lek za lečenje dijabetesa. Poznato je da povećava osetljivost na insulin i takođe reguliše lučenje insulina. Najbolje je kad se uzima sirovo, a naravno koristite se pri spremanju raznih jela i u salatama.
- Mahunarke
Leća, pasulj, leblebije i dr. imaju pozitivnu kontrolu glikemije. Najbolje ih je konzumirati u indijskom obliku “daal”, a ne u receptima sa dodatkom šećera.
- Zob
Glikemijski indeks (GI) je mera kako određena hrana utiče na nivo šećera u krvi. Smanjite GI, poboljšajte hranu za kontrolu šećera i dijabetesa. Ovas ima indeks GI od 55 ili niži, što ih čini gotovo savršenim izborom za one koji žele da kontrolišu nivo šećera u krvi. Izbegavajte zaslađenu ili spremnu za jelo zob sa ukusom, jer ima aditive koji mogu negativno da utiču na vaše zdravlje.
Izvor: Magazin Novosti
Foto: Depozit