COVID-19

Šarčević: Škole su najbezbednija mesta, na koronavirus pozitivno 25 učenika u osnovim školama

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je za 16 dana, od kako je krenula školska nastava, zabeleženo ukupno 25 učenika pozitivnih na koronavirus u školama u Beogradu, Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, Nišu i u regijama Leskovac i Vranje.

Od toga šest učenika nije dolazilo u školu, tako da je to na dnevom nivou manje od dva učenika, koji se dese u celoj Srbiji”, rekao je Šarčević, za TV Pink.

On je rekao da je najveći broj slučajeva u Beogradu, što je i očekivano, jer je to i najveći grad, sa 16 učenika, dodajući da su bili pojedinačni slučajevi u Somboru, Novom Pazaru, Zaječaru, malo više u Nišu i regijama Leskovac i Vranje.

Prema njegovim rečima, o slučajevima oboljevanja dece i nastavnika od korone, u svih 1.250 osnovnih škola koliko ih je u Srbiji, redovno se obaveštava Krizni štab.

Dodao je da su škole najbezbednije mesto, gde je mogućnost prenošenja zaraze mnogo manja nego u parkovima, sportskim terenima gde se inače deca druže van škole.

„Deca u školama nose maske, na tome se radi, uvek neko skine, ali se opomene, neka su dobila vizire zbog disajnih tegoba”, rekao je Šarčević.

On je dodao da se broj dece koja su na onlajn nastavi iz dana u dan smanjuje.

Prema saopštenju Ministarstva prosvete dvoje učenika iz beogradske Osnovne škole „20. oktobar“ pozitivno je na koronavirus, od kojih su se simptomi kod jednog učenika pojavili u ponedeljak, da bi se u petak kod još jednog učenika pojavili simptomi.

Učenici iz te grupe će, kako se navodi, nastavu dalje pratiti onlajn, što je za slučajeve u školama predviđeno kriterijumima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

Podeli