Društvo

Međudržavni sastanak održan u Prijepolju

U zgradi opštinske administracije u Prijepolju održan je međudržavni sastanak uprava za veterinu Srbije i Crne Gore. Tema sastanka bila je bezbednost hrane u međugraničnom prometu pred turističku sezonu i usklađivanje sa pravilima Evropse Unije.

Cilj sastnaka je razmatranje aktuelnih pitanja veterinarske struke, kao i zdravstveno stanje životinja u pograničnom području i zajedničke mere koje trebaju preduzeti uprave za veterinu obe susedne države u boljem nadzoru kretanja domaćih životinja.

Postoje usaglašeni sertifikati za namirnice zvotinjskog porekla i promet životinja. To je nešto što je između svih država uobičajeno. Mi sada hoćemo da razmotrimo neke naše specifičnosti koje bi trebalo da olakšaju građanima i da podignu stepen bezbednosti”-istakao jedirektor Uprave za veterinu Republike Srbije dr Dejan Bugarski.

Saradnja između veterinarskih i fitosanitarnih službi Ministarstava poljoprivrede Srbije i Crne Gore je unapređena, kao dokaz da se trebaju stvoriti što bolji uslovi, koji trebaju da budu sigurnost u trgovini, prometu i snadbevanju, kazala je direktorica veterinarske Uprave Republike Crne Gore Biljana Blečić.

Na graničnim prelazima Gostun i Jabuka dva puta nedeljno vrši se fitosanitarni pregled hrane i namirnica biljnog porekla, koje ulaze u Srbiju, tako da građani nemaju razloga za brigu o kvalitetu namirnica koje nam dolaze, istakao je direktor Uprave za zažtitu bilja Republike Srbije Nebojša Milosavljević.

Ovaj sastanak upriličen je u cilju usklađivanja propisa bezbednosti hrane Srbije i Crne Gore sa pravilima Evropkse Unije.

Belida Šehović

Podeli