DruštvoVesti

Brnabić i Lončar doneli pomoć Opštoj bolnici u Novom Pazaru

Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar posetili su danas Novi Pazar, jedno od žarišta korona virusa i uručili dodatnu opremu. Oni su razgovarali sa direktorom opšte bolnice dr Mehom Mahmutovićem nakon čega su se obratili novinarima. Istakli su da će još pomoći Novom Pazaru najviše pri zapošljavanju novog kadra koji je u ovom trenutku neophodan. Ministar Lončar je najavio i da će dodatna odeljenja u Opštoj bolnici biti pretvorena u kovid odeljenja, pa možda čak i cela Opšta bolnica.

Ministar Lončar je kazao da su danas donete dodatne količine opreme i materijala neophodnih za lečenje pacijenata obolelih od kovida i da je sada ta zdravstvena ustanova, kako je ocenio, bolje opremljena od bilo koje druge u Srbiji.

“Uspostavljen je sistem, zahvalan sam kolegama iz Beograda, Kragujevca i Kraljeva na tome i situacija je pod apsolutnom kontrolom. Proširićemo kapacitete Opšte bolnice, a ako bude potrebno pretvorićemo je celu u kovid bolnicu. Svi lekari i zdravstveni radnici mogu doći u upravu, prijaviti se i dobiće posao. To isto važi i za Tutin”, poručio je Lončar.

On je objasnio da će jedan deo pacijenata, koji nisu oboleli od kovida, a na lečenju su u Opštoj bolnici, biti premešteni u Specijalnu bolnicu Novopazarska Banja, a da će ostali biti transportovani u zdravstvene ustanove u Kraljevu i Kragujevcu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da i u drugim gradovima Srbije postoje žarišta, ali da se “samo u Novom Pazaru ovo stanje politizuje”.

“Samo odavde dolaze lažne vesti. Respiratori, najnoviji, su u funkciji, rade, leče ljude. Neistina je da su neispravni, da se ne koriste, kao i što je neistina da je umrlo 60 zdravstvenih radnika. Šta ćemo sa tim pričama, očiglenim neistinama, koje su unele paniku i otežale rad lekarima”, izjavila je Brnabić.

Ona je kazala da je kovid dovoljno teška i kompleksna bolest za ceo svet, da nisu “potrebne dodatne lažne vesti, dezinformacije i politizacije”.

“Ostaje nam prioritet da damo podršku našem zdravstvenom sistemu i radnicima, ali i zaraženima i bolesnima kako bi se izborili sa ovim. Ostavimo politiku po strani, lične simpatije i antipatije i radimo zajedno na ovim stvarima”, rekla je Brnabić.

Direktor Opšte bolnice u Novom Pazaru Meho Mahmutović je kazao da su do pre nekoliko dana bili u teškoj situaciji, ali da su, uz pomoć, lekara iz Kragujevca, uspostavili sistem.

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić pozvao je sve, bez obzira na sve razlike, da se ujedine u borbi protiv korona virusa.

“Biće vremena za traženje krivice i odgovornosti, da li je bilo propusta i nedostataka. Niko ne beži od toga da je bilo grešaka, ali je učinjen jedan ogroman posao. Pazarci moraju da znaju koliko su lekari iz Kragujevca i Kraljeva pomogli da se situacija normalizuje i treba da im budemo zahvalni”, istakao je Ljajić.

Podeli