DruštvoVesti

Suzana Paunović i Kati Čaba dobitnice priznanje za promociju rodne ravnopravnosti od Novog Pazara

Predstavnici Saveta za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti Grada Novog Pazara uručili su priznanja za nesebičnu podršku i promociju koncepta rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti Direktorki Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzani Paunović. Priznanje je dodeljeno i ambasadorki Kanade u Srbiji Kati Čaba, koje je kroz svoj rad podržala brojne aktivnosti ovog saveta.

Na predlog gradonačelnika Novog Pazara Nihata Biševca uručena su priznanja onima, koji su doprinelli promociji rodne ravnopravnosti I jednakih mogućnosti. Jedna je od njih je I direktorka Kancelarije za ljudska I manjinjska pitanja Suzana Paunović, koja je zahvalila na priznanju, koje joj je ukazano, te podsetila da su zajedno u prethodnom periodu mnogo stvari uradili, kao i da je još mnogo posla pred njima. Ona je istakla da je najvažnija karika u ostvarivanju rodne ravnopravnosti lokalni nivo, lokalne samouprave, opštine i gradovi, tamo gde žene žive i gde ostavraju svoja prava.

“Rodna ravnopravnost nije samo žensko pitanje u Srbiji, već je to pitanje ukupnog razvoja. Rodna ravnopravnost pokazuje koliko je društvo spremno da hita u svoj razvoj. Vlada Srbije je posvećena ovoj temi i za nas je važno što imamo značaj podršku od Narodne skupštine, ženske parlamentarne mreže. To je vjetar u leđa svima koji se bavimo rodnom ravnopravnošću”, rekala je Paunović novinarima.

“Novi Pazar je grad lider kada je ova tema u pitanju. Sama činjenica da postoji Savjet za rodnu ravnopravnost, a prije svega kako ovaj Savjet funkcioniše, govori da politika jednakih mogućnosti za žene i muškarce za Novi Pazar nije samo mrtvo slovo na papiru”, rekla je Paunović i dodala da je ovaj grad sa još oko 60 drugih gradova i opština potpisnik Evropske povelje o ravnopravnosti na lokalnom nivou.

Odbornica u gradskom parlamentu grada Novog Pazara Senada Leković izjavila je da je Savjet za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti u tom gradu otvorio prostor široke razvojne perspektive, koja je doprinela da svi važni akteri iz lokalnih zajednica daju doprinos različitim mnogobrojnim aktivnostim u cilju afirmacije rodne ravnppravnosti i rodnih politika.

“Edukacija, osnaživanje, razumevanje, tolerancija i promena su ključne reči, koje opisuju aktivnosti našeg Saveta. Savet za rodnu ravnopravnost trasira dalju aktivnost osvrtom na višegodišnju deletanost i na one koji su bili najjači i najčvršći oslonac u svemu što smo želele da ostvarimo. Zahvaljuemo se direktorki Paunović i zato je priznanje koje grad Novi Pazar na incijativu Nihada Biševca, danas dodeljuje jedan ohrabrujući momenat, skromni znak pažnje od nas malih, ali važnih sredina”, rekla je Leković.

Posebno priznanje za nesebičnu podršku i promociju koncepta rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti od Novog Pazara dobila je i amabsadorka Kanade Kati Čaba.


Izvor: Tanjug, RTV Novi Pazar

Podeli