DruštvoVesti

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić u posjeti BNV

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće i tom prilikom se susreo sa rukovodstvom Vijeća.

Potpredsjednik Salkić je u izjavi medijima nakon sastanka rekao da država Srbija koja traži određena prava za sve Srbe u regionu trebala bi prije svega svojim primjerom pokaže i da ta prava i te mogućnosti pruži svim drugim građanima koji nisu Srbi a žive na prostoru Republike Srbije.

„To bi pokazalo da su oni vjerodostojni i to bi pokazalo da ono što oni traže za Srbe u regionu da su spremni da daju drugima i drugačijima na svojoj teritoriji. Nerealno je da tražite nešto što niste spremni dati drugima, a tražite za svoje na nekom širem prostoru. Raduje me ono što sam čuo danas u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Postignuti su veliki rezultati, ali mnogo veći zadaci su pred nama u izgradnji institucija, mogućnosti i prava za narod koji predstavljamo.“ – istakao je Salkić.

„Svi uvijek moramo zajedno biti svjesni da nam je Bosna i Hercegovina matica, da smo jedan narod, da imamo jedan jezik i da naše koračanje prema budućnosti treba biti zajedničko i treba biti koordinirano i trebamo biti naslonjeni jedni na druge.“ – zaključio je potpredsjednik RS-a.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić je izrazila zadovoljstvo što je BNV ugostilo čovjeka koji je simbol borbe za čast, dostojanstvo i slobodu.

„Mi imamo dosta zajedničkih tema, dosta problema i imamo zajednički postavljene ciljeve. Na današnjem sastanku sam predstavila aktivnosti i rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća i planove za naredni period i naglasila potrebu jačanja odnosa između Sandžaka i Bosne i Hercegovine.“ – istakla je dr. Curić.

Bošnjačko nacionalno vijeće večeras organizuje promociju knjige “Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo” autora Ramiza Salkića.

Potpredsjednik bh. entiteta RS boravi u višednevnoj posjeti Sandžaku tokom koje će posjetiti predstavnike lokalnih samouprava, Bošnjačko nacionalno vijeće, političke organizacije u Sandžaku, ustanove kulture te učestvovati na konferenciji povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika i Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku.

 

Podeli