DruštvoVesti

Curić: Otkloniti posljedice nastale diskriminacijom i asimilacijom djece bošnjačke nacionalnosti

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić uputila je dopis ministru prosvjete Mladenu Šarčeviću u kome mu je predložila održavanje sastanka, a kako se navodi, u cilju otklanjanja posljedica nastalih uočenom diskriminacijom i asimilacijom djece bošnjačke nacionalnosti pri upisu u obrazovno-odgojne ustanove u Sandžaku.

U pismu se između ostalog kaže :

„Obrazovanje na bosanskom jeziku je dio obrazovnog sistema Republike Srbije već sedam godina, a kvalitetno sprovođenje ovog programa zavisi od više institucija i obrazovnih ustanova u našoj zemlji. Također, u pravnom sistemu Republike Srbije obrazovanje na maternjim jezicima nacionalnih manjina potpuno je ravnopravno sa obrazovanjem na srpskom jeziku u svim segmentima, što podrazumijeva ravnopravnost prilikom upisa, finansiranje, validnost diploma i prava na dalje školovanje.

Sa početkom ove školske godine Bošnjačko nacionalno vijeće je uvidjelo veliki broj problema pri upisu djece u obrazovno-odgojne ustanove u Sandžaku. Konstatovali smo diskriminaciju nad djecom bošnjačke nacionalnosti u obrazovno-odgojnim ustanovama u Sandžaku prilikom upisa u pripremni predškolski program i u prvi razred osnovnih škola u školskoj 2019/20. godini.

Naime, radi se o grubom kršenju prava djeteta i manjinskih prava javnim favorizovanjem i nametanjem srpskog jezika u obrazovanju djece bošnjačke nacionalnosti.

Nažalost, nastala situacija stvorila je i prepreke za ostvarivanje nadležnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća garantovanih Ustavom i zakonima Republike Srbije.

U ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka, predlažem Vam da održimo zajednički sastanak u najkraćem mogućem roku, u cilju otklanjanja posljedica nastalih uočenom diskriminacijom i asimilacijom djece bošnjačke nacionalnosti.

Cijeneći Vaše iskazane namjere, da kroz rad u Vladi, Republiku Srbiju vodite putem prema EU, što podrazumjeva stvaranje demokratske zajednice ravnopravnih naroda i svih građana koji u njoj žive, očekujem da će se sastanak sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog vijeća održi što prije u vremenu i terminu koji Vi odredite.”

Podeli