VestiZanimljivosti

Drinska regata u Ljuboviji: Posetioci pristižu iz svih krajeva

Još dva dana je ostalo do momenta kad će preko hiljadu čamaca zaploviti zelenom Drinom u Ljuboviji.
Ta slika bila je san svih meštana još od vremena Austrougara.

Zoran Vojinović dugo je bio kapetan vojnog broda, a danas on je glavnokomandujući Drinskom regatom u Ljuboviji.

“Krenuli smo prvo sa tri plovila, pa onda je bilo oko 13, a prošle godine rekom je plovilo 1100 čamaca. To je slika na koju smo ponosni i koju smo uvek želeli da vidimo”, kaže kapetan Zoran i obajašnjava zašto nije tačna izreka “Ko ide ka Drini ide prema zlu”.

“To je nekad narod tako varovao, jer je voda nosila njive, stoku i šumu, ali mi smo danas uspeli da ova naša prelepa reka ne teče jalovo, već da bude pravi raj”, rekao je kapetan.


Pre 20 godina jedna od obala Drine bila je seoska deponija, ali Nikola Knežević zavrnuo je rukave i danas je tu mesto gde odmaraju oči i dušu strani i domaći turisti.

“Dvadeset godina smo se trudili da ovaj deo dovedemo u red. Trud se ispaltio i sada pored naše prelepe reke imamo vajate koji su mesto gde uživaju brojni posetioci. Za vreme regate ovde noći oko 4000 ljudi, a godišnje kroz etno selo prođe i oko 30 hiljada ljudi”, rekao je Nikola Knežević.

On je bio prvi, ali njegovim stopama su krenule i njegove komšije, pa se na obalama Drine gradi jš smeštajnih kapaciteta, jer potražnja je velika. Svima je na raspolaganju domaći ambijent i domaća hrna, a u vajatima su najtraženiji kreveti sa slamaricom.

“To nam je nestalo još pre tri meseca, svi žele da spavaju upravo na tim krevetima. Cene se kreću od 800 do 1200 dinara, a sve ostalo košta isto kao i drugim danima, nema nikakve razlike”, rekao je ugostitelj Zlatan Tomić.

Iz Turističke organizacije Ljubovija potvrđuju da je iz godine u godinu sve veće interesovanje za ovu doz adrenalina.

“Očekujemo preko dvadeset hiljada učesnika, a već do sad je prijavljeno oko 1000 čamaca. Ovo je veliki zalogaj za organizatore, sve službe su maksimalno usresređene na ovaj događaj, a bezbednost svih učesnika biće na najvišem mogućem nivou”, rekla je Jelena Tešić.

Međutim, nje samo drenalinski spust Drinom ono što vas očekuje u Ljuboviji jer su organizatori spremili i brojne kulurno – zabavne sadržaje,pa će svoje koncerte održati i najveće zvezde srpske muzičke scene – Stevan Anđelković, Željko Joksimović i Riblja čorba.

 

Izvor: GZS

Podeli