Usvojen Zakon o nauci kojim se rešava institucionalno finansiranje istraživača

Skupština Srbije usvojila je Zakon o nauci i istraživanjima kojim će biti rešeno institucionalno finansiranje istraživača.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je ranije, kada je obrazlagao zakon, da se tim zakonom, zajedno sa Zakonom o fondu, “stvara pravni osnov za prelazak sa postojećeg sistema finansiranja na nov način finansiranja, prelazak sa isključivo projektnog finansiranja na institucionalno i suštinski kompetitivno projektno finansiranje”.

On je dodao da će biti omogućeno institucionalno finansiranje instituta.

“Treći benefit je omogućeno finansiranje naučnoistraživačkog rada akreditovanih visokoškolskih ustanova čiji je osnivač država. Obuhvata sredstva za materijalne troškove istraživanja, uključujući i troškove vezane za opremu, obuhvata kroz različite programe i plate istraživača koji nisu u nastavi”, rekao je Šarčević.

On je rekao da se otvara mogućnost da se jedan deo instituta bavi i poslovima važnim za državu, jer su neki od njih zato i osnovani.

Prema njegovim rečima, stvoren je zakonski okvir za osnivanje i rad Fonda za nauku čime se stvaraju uslovi za raspisivanje kompetetivnih poziva kroz sve zakonom predviđenje programe osmišljene po najboljim evropskim i svetskim praksama.

Osmišljen je fleksibilan način finansiranja Fonda za nauku kao instrumenta za koherentan razvoj nauke i istraživanja za zajedničke potrebe različitih resora, kao što su na primer odbrana, zdravstvo, poljoprivreda, kao i društva u celini.

Šarčević je rekao da je stvoren zakonski okvir za osnivanje novih instituta.

Izvor: N1

Foto;. Shutterstock

Podeli