Društvo

Lokalni mobilni tim za karijerno vođenje

Lokalni mobilni  tim za karijerno vođenje i savetovanje Novi Pazar organizovao je danas u Novom Pazaru, u prostorijama Kancelarije za mlade, okrugli sto namenjen  poslodavcima i srednjoškolcima.

U radu su učestvovali predstavnici srednjih škola, poslodavci iz malih i srednjih preduzeća, poslovnih udruženja, predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje i  Kancelarije za mlade Novog Pazara.

Lokalni mobilni tim za karijerno vođenje i savetovanje Novi Pazar deluje u okviru projekta „Razvoj usluga karijernog vođenja i savetovanja kroz mehanizme međuopštinske saradnje“ koji sprovodi Beogradska otvorena škola u saradnji sa Lokalnim mobilnim timom za karijerno vođenje i savetovanje Novi Pazar, a finansira USAID Projekat održivog lokalnog razvoja

„Naš cilj je da mladima pomognemo edukacijom, da ih osposobimo da se efikasnije uključe u svet rada. Istovremeno, namera nam je da podržimo poslodavce kako bi mogli da zadovolje svoje potrebe i interese. Na Okruglom stolu poslodavci i srednjoškolci su razmenili informacije koje će doprineti boljem međusobnom razumevanju i usklađivanju  očekivanja koja imaju jedni od drugih. Tako se mladi mogu  bolje pripremiti i prilagoditi zahtevima rada i poslodavaca, a samim tim biti uspešniji i zadovoljniji”, izjavila je Muenesa Gilić, koordinatorka Lokalnog mobilnog tima za karijerno vođenje i savetovanje Novi Pazar.

Poslodavci u ovom projektu nastoje da mladima pruže prvu šansu, kao i da ih efikasnije uključe u svet rada.

Na početku radnog dela Okruglog stola predstavljene su i dosadašnje aktivnosti LMT Novi Pazar i LMT Sjenica. Srednjoškolci i poslodavci govorili su o  iskustvima sa Job Shadowing poseta a predstavnici škola, kao spona između učenika i poslodavaca, o svojim dosadašnjim iskustvima i izazovima sa kojima se sreću prilikom uvođenja mladih na tržište rada kroz nastavu i ostale oblike obrazovno-vaspitnog rada. Predstavnici NSZ su prisutne upoznali sa mogućnostima i praksom podrške poslodavaca za obuhvatnije i kvalitetnije prihvatanje mladih u preduzećima.

Osnovni cilj Lokalnog mobilnog tima jeste da doprinese unapređenju usluga informisanja o karijeri i karijernog savetovanja za mlade iz lokalne zajednice, omogući bolju koordinaciju aktivnosti na polju karijernog vođenja i savetovanja kao i da pospeši ujedinjenje postojećih resursa na lokalnom i međuopštinskom nivou.

Aleksandar Nićiforović

Podeli