Društvo

U Pazaru ruše džamiju u Sjenici stručna rekonstrukcija

Suprotna ovoj današnjoj u Novom Pazaru, kada je nestao još jedna istorijski spomenik, je slika džamije Sultanije Valide u Sjenici čija je obnova vršena temeljno i autentično. Dok su Novopazarci razočarani, građani Sjenice se ponose takvom džamijom u svojoj varoši, no vest da je srušena Arap džamija u Novom Pazaru i njih je ostavila bez teksta.

Džamija Sultanije Valide u Sjenici rekonstruiše se uz pomoć turske razvojne agencije “TIKA”. Projekat je realizovan temeljno, kako bi džamiji bio povraćen stari sjaj. Materijal koji se koristi prilikom restauracije je autentičan, svaki kamen vraćen je na svoje mesto te tako obnovljena džamija Sultanije Valide  svedoči o vremenu iz kojeg potiče. Građani Sjenice sa ponosom govore o ovom objektu, a vest da je spomenik u Novom Pazaru zgrozila je Sjeničane.

Predsednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin objašnjava proces obnove  džamije u Sjenici, koliko je značajno da se spomenici sačuvaju.

“Ova džamija je jedna od retkih na ovim prostorima i mi smo sa projektom rekonstrukcije nastojali da očuvamo svaki detalj iz prošlosti i to je cilj i svrha očuvanja kulturne baštine, a ne uništavanje. Prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji ove džamije u Sjenici svaki kamen vraćen je na svoje mesto, vršena su opsežna istraživanja i stvar je u tomu da se sačuva ono iz prošlosti što je moguće više”, rekao je Fijuljanin.

“To je presedan I za sve nas Bošnjake I za ovu državu da se struši jedan kulturno-istorijski spomenik, koji je star 500 godina. To je uništavanje prošlosti jednog naroda i jednog vremena. Tu su mnoge generacije ostavile svoje molitve. Ne mogu da nađem reč, koja će da objasni to rušenje džamije u Novom Pazaru”, dodaje Fijuljanin.
Fijuljanin osuđuje rušenje Arap džamije, lepotice, koja je krasila staru čaršiju, kao i ophođenje prema mnogim spomenicima kulture Bošnjaka u Novom Pazaru, koji su bahatim ponašanjem uništeni.

Podeli