Društvo

Fijuljanin: Uništeni aerodrom kod Sjenice nudi razvojne mogućnosti

Predsjednik Skupštine opštine Sjenica Muhedin Fijuljanin izjavio je da Sjenica u aerodromu kod tog grada vidi velike razvojne šanse, s obzirom da će u blizini proći autoput Beograd – Bar, i da je od izuzetne važnosti posao čišćenja mina koji Vojska Srbije obavlja.

“Kao lokalna samouprava apsolutno smo raspoloženi i daćemo sve do sebe da saradnja, koja je i do sada bila dobra, biti ubuduće još bolja, kako bi ovaj aerodrom osposobili. Mi u tom aerodromu vidimo velike razvojne šanse, imajući u vidu da će i autoput Beograd – Bar proći u neposrednoj blizini i smatramo da on u tom pogledu može da bude velika razvojna perspektiva, i za opštinu Sjenica i za Republiku Srbiju. I tom pogledu pružićemo podršku svima”, rekao je Fijuljanin nakon zajedničkog obilaska vojnog aerodroma kod Sjenice.

Foto: Ministarstvo odbrane

Fijuljanin je u izjavi za Anadolu Agency(AA) pojasnio da bi se korišćenje tog aerodroma u civilne svrhe otvorile i razvojne perspektive Sjenice.

“Od podsticaja razvoja privrede, prevashodno trgovine, posmatramo dalji razvoj toka stvari. To bi mogao da bude aerodrom koji bio se upotrebljavao za civilne i vojne svrhe. S obzirom da je Sjeničko-pešterska visoravan najperspektivnije područje za razvoj poljoprivrede, prije svega stočarstva, smatramo da aredrom more poslužiti daljem razvoju ovog područja”, poručio je Fijuljanin.

Foto: Ministarstvo odbrane

Sa strateškom pozicijom na Pešterskoj visoravni, aerodrom Dubinje, pored Sjenice, bio je jedan od najznačajnijih objekata bivše JNA, uništen je u NATO bombardovanju 1999. godine.

U cilju razvoja pešterskog kraja i regije Sandžak, još od 2006. godine pokrenuta je inicijativa da se sjenički aerodrom obnovi i otvaranjem jednog dijela za civilni saobraćaj, postane okosnica za razvoj privrede. Zaključkom Vlade Republike Srbije je izuzet iz Master plana raspolaganja nepokretnostima, prodaji vojne imovine u cilju pokretanja razvoja opština, a koji nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije, u kojem je bio od 2006. godine i riječ je o perspektivnom vojnom objektu, potvrđeno je ranije za Anadolu Agency (AA) iz Ministarstva odbrane Srbije.

Foto: Ministarstvo odbrane

Centar za razminiranje Srbije je u okviru projekta koji se finansirao sredstvima Vlade SAD-a, a preko Međunarodne fondacije za jačanje bezbjednosti lјudi (ITF), očistio dio aerodroma kod Sjenice.

Na nadmorskoj visini od preko hiljadu metara aerodrom Dubinje je imao najveću pistu u Jugoslaviji, dugu 2,5 kilometra.

izvor:sandzacke

Podeli