Ekonomija

Slovačka firma ulaže u obnovljive izvore energije u Tutinu

Slovačka firma Kredo Invest najavila je ulaganja u obnovljive izvore energije u iznosu do 150.000.000 evra. Na sastanku sa predsednikom opštine Tutin Šemsudinom Kučevićem i njegovim saradnicima, predstavnici Slovačke firme su istakli da ova opština ima veliki potencijal iz oblasti obnovljivih izvora energije i da će ulaganja u Tutin biti prioritet ove investicione firme.

Opština Tutin ima znatan energetski potencijal u obnovljivim izvorima energije što su prepoznali predstavnici slovačke firme Kredo Invest koji su na sastanku  sa predsednikom opštine Tutin Šemsudinom Kučevićem i njegovim saradnicima razgovarali o mogućim ulaganjima u ovu oblast. Na sastanku su razmatrani detalji Sporazuma o strateškoj saradnji između optine i investicine firme čiji je direktor Daniel Dobrota rekao da se nada da će u vrlo kratkom roku se naći na postavljanju prvog temelja minihidroelektrane koje će graditi na području opštine Tutin.

“U prvoj fazi želimo da investiramo 100 do 150.000.000 eura u izgradnju minihidroelektrana. Imamo podršku od strane predstavnika i Slovačke i Srbije i u narednom periodu želimo da završimo pregovore i u Ministarstvu energetike”, rekao je Dobrota.

“U toku je raspisivanje javnog poziva od strane Ministarstva za energetiku za izgradnju minielektrana, tako da ova inicijativa već dolazi do krune, tj. potpisivanja Sporazuma o strateškom partneru i očekujemo brzu realizaciju tih projekata iz oblasti obnovljivih izvora”, rekao je Mirfat Tahirović, član Opštinskog veća u Tutinu.

Novim zakonom o energetici koji obavezuje državu da od privatnih proizvođača otkupljuje električku energiju i uključuje je u sistem napajanja stvoreni su uslovi za ulaganja u ovu oblast, te  stoga sporazum o strateškom partnerstvu sa investicionim firmama predstavlja novu fazu u realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, koji su najveći potencijal opštine Tutin.

Š.Zukorlić

Podeli