Društvo

Otvorena izložba streličarstva „Kemankeš“

Svečanom ceremonijom otvorena je tradicionalnog izložba streličarstva „Kemankeš“ na kojoj su prisustvovali jedan od osnivača streličarskog kluba „Kemenkeš“ Bilal Erdogan, ambasador Republike Turske Tanju Bilgic, predsjednik streličarskog vakufa i narodni poslanik u Skupštini Republike Turske , Haydar Ali Yildiz, predsjednik BNV-a, Sulejman Ugljanin , kao i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin je izrazio veliku čast i sreću što je  upriličena ovako jedna velika kulturna manifetsacija u Novom Pazaru, te dodao da je ovo jedan od načina da se učvrsti veza Bošnjaka i Turaka, ali i jačanje ekonomske, političke ali i kulturne veze Srbije i Turske.

Jedan od osnivača streličarskog kluba „Kemenkeš“, ali i sin predsjednika Republike Turske, Bilal Erdogan, zahvalio se na toploj dobrodošlici , te izrazio veliku radost sto je upravo streličarstvo ali i mehter kao veoma važna kulturna tradicija, vraćena na kulturni pijadestal.

“Mi smo djeca velike civilizacije , nošenje luka i strijele označava prisvajanja i poštovanje jedne civilizacije. Uz veliku misiju koju imamo za jačanje Turske u svim njenim segmentima, jedna od važnih ciljeva je jačanje i ljubavi i pažnje koja nas povezuje. Prenosim vam svima sellame od predsjednika Turske, Redžep Taip Erdogana  uz važnu poruku da i omladina ali i svi ostali treba da jačaju naše korijene, jer samo tako možemo sačuvati zajedničku kulturu i tradiciju koja nas vijekovima veže”- dodaoo je Erdogan.

Poslije obraćanja gostiju iz Turske, kao i predstavnika domaćina, svečano je presečena crvena vrpca čime je i zvanično otvorena izložba tradicionalnog streličarstva „Kemankeš“.

Kako red i nalaže, gostima su podijeljeni simbolični pokloni koji imaju i duhovnu , kulturnu ali i tradicionalnu vrijendost.

 

I.Hodžić

 

 

 

 

Podeli