Društvo

Obeležen Dan borbe protiv karcinoma debelog creva

Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Nacionalnim udruženjem „ILKO“, udruženjem pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre iz Beograda kao i lekarima Doma zdravlja organizovali su akciju preventivnog pregleda kod Sebilja. Cilj je podizanje svesti građana o značaju preventivnih pregleda i ranog otkrivanja malignih oboljenja, u ovom slučaju karcinoma debelog creva.

Mesec mart se već tradicionalno u našoj zemlji obeležava kao Nacionalni mesec borbe protiv raka. Imajući u vidu koliko se ova bolest proširilia najbitnije je, prema rečima lekara, probuditi svest građana o značaju preventivnih pregleda.

“Ono što je bitno je da je naš Zavod za javno zdravlje obavio veliki broj predavanja u osnovnim i srednjim školama, zatim u udruženju obolelih od karcinoma dojke „NADA“ kao i niz preventivnih pregleda po radnim organizacijama. Cilj ove manifestacije je podizanje svesti naših građana o značaju prevencije protiv malignih bolesti.  Pre svega rano otkrivanje bolesti. Ukoliko se ona na vreme otkrije bolje će se i lečiti. Takođe je bitno da se obrati pažnja na faktore rizika, a to su, pre svega, nepravilna ishrana, preterana gojaznost, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, alkoholizam i slično“, kazala je dr Maida Iković.

Snežana S. Milojević, predstavnik pacijenata sa stomom ispred Nacionalnog invalidskog udruženja „ILKO“  iz Beograda istakla je koliko je bitno na vreme otkriti oboljenje debelog creva.

Ovde smo danas povodom obeležavanja meseca borbe protiv karcinoma. Postavili smo maketu debelog creva sa polipima. Ukoliko se oni ne otkriju na vreme, a mogu se otkriti i ostraniti putem pregleda kolonoskopije, posle sedam godina pretvaraju se u kancer“, istakla je Milojević.

Dušica Meljanović, zamenik predsednika udruženja obolelih od karcinoma debelog creva i jetre istakla je da je ovaj vid oboljenja izlečiv ukoliko se otkrije na vreme.

„Znamo koji su simptomi. Zatvor, problemi sa pražnjenjem, javljanje krvi u stolici, zamor. U tom slučaju ukoliko se javite na vreme i kolonoskopijom se utvrdi da postoje polipi ili predkancerozna stanja jako ćete brzo biti izlečeni iako je bolest u početnoj fazi. Ukoliko se zakasni sa tim preventivnim metodama ishodi su fatalni“, objasnila je Meljanović

Za otkrivanje rane faze karcinoma debelog creva prema rečima Meljanović potrebno je odraditi obavezni skrining koji obuhvata osobe od 50 do 74 godine života. Akcija koja je sprovedena u nedelju obuhvatala je merenje nivoa šećera u krvi i merenje krvnog pritiska. Odaziv je bio veliki, istakla je doktorka Zavoda za javno zdravlje Maida Iković.

A. Ademović

Podeli