DruštvoVesti

Poslanici DS-a oštro Zukorliću: Nema uslova za akreditaciju!

U Republičkom parlamentu Srbije vođena je žestoka polemika oko akreditacije Internacionalnog univerziteta u  Novom Pazaru. Poslanici smatraju da zakoni idu na ruku Zukorliću kako bi akreditovao Internacionalni univerzitet čiji je vlasnik u senci. Poslanica  Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da Muamer Zukorlić koristi javnu funkciju za svoj lični interes, jer je na čelu skupštinskog odbora za obrazovanje, a istovremeno je povezan je sa Univerzitetom u Novom Pazaru.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov je tokom rasprave poručila ministru prosvete da je mogao da kaže da se zakoni donose kako bi Internacionalni Univerzitet mogao da se akredituje i dodala da je poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić njegov  “vlasnik u senci”.

Ne znam da li neko može da objasni Zukorliću da kada fakultet nema uslova da bude akreditovan, ne može da se akredituje. Ne može da shvati jer je vlasnik u senci tog Univerziteta, jer već 10 godina pokušava da izvrši pritisak na sve da ga akredituje i kod gospodina Šarčevića je našao taj način” kazala je Jerkov.

Odgovarajući joj,  Muamer Zukorlić je rekao da Jerkov vređa studente tog Univerziteta koji su mahom Bošnjaci, te da je Univerzitet osnovao Zoran Đinđić.

Komentarišući ulogu pokojnog premeijera u osnivanju Univerziteta Jerkov je kazala da je Đinđić otvorio taj Univerzitet, jer je, kako je kazala, želeo prosperitet području oko Novog Pazara, ali da se sigurno ne bi složio sa načinom na koji on danas radi.

’’Tvrditi da bi Zoran Đinđić danas podržao akreditaciju fakulteta koji vara svoje studente, stvara lažne doktore nauka, nema ni jedan jedini uslov za rad, je ispod svakog nivoa”

Nešto oštrija bila je poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić koja je rekla da uvek postoje ljudi koji misle da im se sve može i da nije reč o karakteru govornika “koji je sklon verbalnom nasilju”, već o sukobu interesa Zukorlića koji koristi javnu funkciju za svoj lični interes, jer je, kako je dalje objasnila, na čelu skupštinskog odbora za obrazovanje, a istovremeno je povezan je sa Univerzitetom u Novom Pazaru.

“Problem je u sukobu interesa i nasilju nad institucijom predsednika Odbora za obrazovanje”

Poslanici Narodne skupštine usvojili su početkom nedelje amandmane na predlog Zakona o visokom obrazovanju koje je uložio Odbor za obrazovanje na čijem je čelu Muamer Zukorlić, a čime se po svemu sudeći otvaraju vrata ka akreditaciji njegovog privatnog univerziteta u Novom Pazaru.

Na dva zakonska predloga podneto je više od 1.200 amandmana.

Pomenuti Skupštinski odbor na čijem je čelu Zukorlić, u ponedeljak je podneo svojih 11 amandmana, koje je potom na sednici prihvatio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Poslanica DS-a  Aleksandra Jerkov je komentarišući ovo kazala da svi amandmani koji su usvojeni idu isključivo ka tome da se poveća uloga ministra u procesu akreditacije, a da se iz njega sklone svi oni koji su sprečavali da Zukorlićev privatni univerzitet konačno dobije akreditaciju. Tako se u nacionalnom savetu koje bira komisiju smanjuje broj članova koje daje Konferencija univerziteta Srbije, sa 15 na 6, uvodi se 7 nezavisnih eksperata koje imenuje ministar, kao i predstavnici Privredne komore Srbije koji su, prema njenim rečima takođe bliski vlasti. Podsećamo, Rektorski savet Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), koju čine akreditovani univerziteti u Srbiji, uputio je u petak predsednici Narodne skupštine Maji Gojković inicijativu u kojoj se traži smena Muamera Zukorlića zbog, kako je navedeno, nestručnog i nekompetentnog obavljanja funkcije, te korišćenja iste za predlaganja rešenja ’’koja bi dovela do akta o akreditaciji koji dugi niz godina nije u stanju da dobije, jer, po oceni Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta, ne ispunjava propisane standarde koji se odnosi na kadrovsku, prostornu i tehničku opremljenost’’

Senada Kalić

Podeli