Društvo

Novopazarka deo istraživačkog kampa u Petnici

Na ovogodišnjim letnjim kampovima u Istraživačkoj stanici “Petnica” učestvovalo je mnogo srednjoškolaca iz Srbije među kojima je i Novopazarka Anđela Bogdanović. Ona je u Petnici ove godine, nedavno pohađala seminar iz primenjene fizike i elektronike, a istraživala je rad Piezoelektričnog motora.

Anđela Bogdanović, iz Novog Pazara, učenica trećeg razreda Prve kragujevačke gimnazije zajedno je, sa Lenkom Brestovački, maturantkinjom gimnazije “20. oktobar“ iz Bačke Palanke, na letnjem kampu primenjene fizike i elektronike u “Petnici”, istraživala Piezoelektrični motor.

“Piezo motor pokreću piezo elementi koji stvaraju talasno kretanje. Mi smo radili simulaciju tog kretanja, na osnovu rezultata poredili smo ih sa parametrima koje bismo inače fizički dobili. Zatim smo simulirale ceo motor. Iz te simulacije dobijali smo zavisnost frekfencije i energije od parametara. U našem slučaju, na jesenjem seminaru pokušaćemo da konstruišemo takav motor i onda bi rezultate sa simulacija uporedili sa realnim koje dobijemo“, istakla je Bogdanović.

Istraživačka stanica Petnica (ISP) je samostalna i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti ISP su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije. Osim Anđele istraživačke kampove u Petnici pohađali su i Emilija Đokanović, Jamsin Nurković, Erna Oklapi i još par izuzetno nadarenih i talentovanih Novopazaraca koj su sa naučnim radom nastavili da se bave i nakon završetka ovih radionica i seminara.

A. Ademović

Podeli