Društvo

Tropske temperature loše utiču na sve

Zbog tropskog ta­la­sa ko­ji je za­hva­tio našu zemlju ovih da­na i tem­pe­ra­tu­ra ko­je će , kako se najavljuje biti i 40 stepeni, dok­to­ri upo­zo­ra­va­ju da je ve­o­ma va­žno da gra­đa­ni vo­de ra­ču­na o zdra­vlju. Novopazarska Hitna služba ovih dana ima i trostruko veći broj intervencija, kako u ambulanti, tako i na terenu, kada dobijaju pozive zbog kolapsa na javnom mestu.

U Srbiji u svim mestima je na snazi crveni meteo alarm. Tropske temperature smetaju bolesnima, ali i zdravima. Naj­vi­še se tre­ba pa­zi­ti na­glog pa­da krv­nog pri­ti­ska, ko­lap­sa or­ga­ni­zma, sun­ča­ni­ce i to­plot­nog uda­ra.  Poslednjih dana, veliki broj građana traži hitnu medicinsku pomoć, zbog kolabiranja na javnom mestu, a i usled pogoršanja hronične bolesti. Iako je veći broj nego inače, a letnje saobraćajne gužve na snazi lekari stižu do svakog pacijenta, što je to pre moguće.

Da se ne izlažemo suncu od 11 do 18 sati lekari govore stalno, međutim, ako je suditi po broju pacijenata, koji se javljaju Hitnoj službi malo je onih koji poštuju ovaj savet,a koji je od velikog značaja za zdravlje čoveka.

Bazeni u Novom Pazaru su prepuni čak i radnim danima. Hiljade građana dnevno na njima traži skrovište i osveženje.

Usputna stanica građana su i kafići, hladno piće, hlad i ventilatori, mnogima su primamljivi na tropskim temperaturama

U borbi sa vrućinom najveći saveznik su klima uređaji. Građani, koji moraju da izađu tokom dana, spas od vrućine traže u hladu ili na terasama restorana I kafečajnica.

Mesto, koje je uglavnom puno tokom vikenda je Pazarište, kada građani porodično dolaze da se rashlade i da borave u prirodi, a za vikend meteorolozi najavljuju temepraturu i do 40 stepeni. Osveženje se očekuje početkom sledeće nedelje.

Podeli