Društvo

Sve više turista dolazi u Novi Pazar

Novi Pazar beleži rast broj turista poslednjih nekoliko dana. Radnici Turističke organizacije prezentuju grad I pokušavaju da zadrže turiste što duže. Ima i onih posetilaca, koji sa Jadranskog primorja namenski dolaze u naš grad da kupe proizvode, ali i da probaju naša tradicionalna jela.

Gotovo da nema onog, koji će proći kroz Novi Pazar, a da ne svrati da kupi neki proizvod, ali i naša jela, kao što su poznati čevapi i mantije. Turistička sezona je u punom jeku, dolaze ljudi iz raznih gradova Srbije, ali i ostalih zemalja. Svi oni nose lepu sliku o mestu sa mnogo istorisjkih spomenika, ali i gradu dobrih ljudi, kakav je Novi Pazar.

Već nekoliko manifestacija u Novom Pazaru je organizovano i one su sigurno značajan motiv da domaći i strani turisti posete naš grad, kaže direktorka Turističke organizacije Ljiljana Lešević.

„Mi smo u ovom drugom tromesečju ostvarili rast broja turista od 10%, nadamo se da će taj trend nastaviti da raste u narednom periodu, ali je Novi Pazar zanimljiv turistima i svi će naći razlog da posete naš grad. Treba nešto da se dešava i organizovati neke događaje, koji će zainteresovati i one koji žele, ali do sada nisu posetili Novi Pazar da nam što pre dođu“, kaže Leševićeva.

Na manifestacijama, turistički radnici promovišu Novi Pazar. Jedan od događaja, koji je obeležio ovogodišnje leto je Balkanijada u atletici , kada je naš grad ugostio više od 600 sportista.

„Na svakom od naših nastupa, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, uvek smo promovisali naše manifestacije ” Dane dijaspore”, festival “Stari grad” i nastupajuću manifestaciju “Filter” u septembru. To su sve događaji, koji nama znače i koje sa ponosom predstavljamo “, rekla je Leševićeva.

Ko god dođe u Novi Pazar, svrati do Petrove crkve, Đurđevih stupova, Lejlek, Altun Alem, ali i Arap džamija, Amir-aginog hana, Sopoćana, nezaobilazni su spomenici u centru grada smešteni u Staroj čaršiji i okolini, a ono što je atrakcija za turiste je i kafečajnica u turskom hamamu. Leševićeva dodaje da su kulturno istorijske znamenitosti blago Novog Pazara, koje se čuva i dobro prezentuje.

Podeli