Društvo

Povećana koncentracija polena trava

Sezona alergija na polen, počela je već u februaru i trajaće do novembra, a trenutno je to polen od trava koji će trajati još tokom jula. Merenje polenovih zrnaca u vazduhu vrši Odsek za zaštitu životne sredine. Kako kaže šefa ovog odeljenja Rastko Arenijević, ta merenja se vrše na teritoriji od 50 kilometara.

Merenje koncentracije polena od velikog je značaja kako za one koji su alergični tako i za lekare, jer ih kako kažu, upozorava na vreme na tip alergenog polena. Šefa Odsek za zaštitu životne sredine Rastko Arenijević ističe da je u period od 26.06. do 02.07.2017.godine stručni tim iz ovog odseka izmerio 1000 polenovih zrnaca u jednom metru kubnom. To je kako kaže, prosečna koncentracija polena za ovaj period.

“Obzirom da trave spadaju u visoko alergene, preporučujemo da oni građani koji su alergični ili osetljivi na polen u prepodnevnim časovima ne šetaju, da zatvaraju prozore kako na kućama tako i na automobilima. Takođe da se posteljina ne suši napolju jer se ta polenova zrna zalepe za istu. Da se svakodnevno tuširaju, ispiraju nos i oči fiziološkim rastvorom ali i da uzimaju terapiju na vreme”, dodao je Arsenijević.

Podsećamo da je sada aktivna alergija polena trava i to bokvice, kiselice, lipe, amrozije, četinara i koprive koje su u graničnim vrednostima. Dok je kod trava i štira ta koncentracija uvećana.

“Apelujem na sve građane da ukoliko primate ambroziju unište je pre svetanja kako bi na taj način smanjili koncntraciju ovog polena u vazduhu jer ova vrsta podjednako loše utiče kako na alergične tako I na zdrave osobe”, istakao je Arsenijević.

On dodaje i da ukoliko građani nisu sigurni kako ambrozija izgleda da mogu doneti uzorak u Odsek za zaštitu životne sredine gde će sturčni tim izvršiti proveru.

Alma A.

Podeli