RegionVesti

Pronađeno još jedno tijelo žrtve poplava i klizišta u BiH

Tijelo još jedne osobe pronađeno je u Buturović Polju, potvrdila je Civilna zaštita Konjica za Al Jazeeru.

Tijelo još jedne osobe, poginule u prošlosedmičnim poplavama i klizištima koja su pogodila područje općina Konjic i Jablanica, pronađeno je danas u Buturović Polju, potvrdila je konjička Civilna zaštita za Al Jazeeru.

Husein Hodžić iz CZ Konjic kaže kako je potpuno uništeno više od 20 kuća koje su „totalno nestale i nisu više za stanovanje“.

Glavni pravac Sarajevo – Mostar kod Jablanice, koji je zbog posljednjih poplava u Bosni i Hercegovini u prekidu, pušten je u promet od 19 do 7 sati ujutro.

 

Traga se za još pet tijela žrtava poplava, u kojima je život izgubilo 23-oje ljudi, dok se metrijalna šteta procjenjuje na desetine miliona eura.

 

Na području Konjica, u Goranjskom polju, priprema se postavljanje kontejnerskog naselja za smještaj ljudi koji su izgubili domove. U zemlju je stiglo 35 stambenih kontejnera, 15 iz Hrvatske i 20 iz Turske.

 

U dvije općine, u kojima specijalistički spasilački timovi nastavljaju potragu za nestalim, angažovan je i veći broj volontera koji pomažu u dostavi hrane, lijekova i ostalih potrepština.

Selo Gorica/Buturovic polje/Konjic – 10. oktobar (Samir Jordamović/Anadolija)

Uz pomoć teške mehanizacije, radi se na saniranju regionalnog puta Ostrožac – Parsovići – Fojnica (R437). Za sanaciju lokalnih puteva Buturović Polje – Seonica – Višnjevice, Kralupi – Trešnjevice bit će potrebno duže vrijeme, navodi se.

Cesta od Jablanice prema Blidinju uništena u poplavama (Armin Durgut/Pixsell)

Prema informaciji iz Civilne zaštite Jablanica, još uvijek je u prekidu opskrba električnom energijom na pojedinim područjima općine te se radi na otklanjanju kvarova.

Selo Zlate/Jablanica – 10. oktobar (Samir Jordamović/Anadolija)

Donja Jablanica najteže pogođena

Isti slučaj je i s opskrbom vode, mobilnom i fiksnom telefonijom.

Putna komunikacija sa susjednim općinama, kao i sa pojedinim naseljenim mjestima na području općine Jablanice je u prekidu.

 

Radi se na sanaciji i čišćenju saobraćajnica.

 

Stanje u dijelovima BiH koje su prošle sedmice pogodile bujične poplave postupno se stabilizira iako je dio stanovništva u noći između utorka i srijede evakuiran iz ugroženih područja u Jablanici i Konjicu zbog straha od novih kišnih padavina.

 

Dosad su pronađena 23 tijela žrtava poplava. Najveći broj njih je nastradao u selu Donja Jablanica koje je i najteže pogođeno poplavama odnosno odronom kamenja iz obližnjeg kamenoloma.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije

Slike: (Samir Jordamović/Anadolija)

Podeli