DruštvoKulturaVesti

Promocija Priručnika „Jezička kultura i norma bosanskoga jezika“

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je sinoć promociju Priručnika „Jezička kultura i norma bosanskoga jezika“, u okviru programa obilježavanja 28. septembra – Dana Bošnjaka. Priručnik je namijenjen profesorima i učenicima gimnazija i srednjih stručnih škola, s ciljem unapređenja jezičke pismenosti i očuvanja bosanskog jezika.

“Priručnik smo priredili u cilju unapređenja obrazovanja na bosanskom jeziku i generalno nastavnog predmeta bosanski jezik i književnost za srednjoškolice. Priručnik je namjenjen učenicima srednjih škola i gimnazija i njihovim nastavnicima jezika. Moram naglasiti da priručnik u nekom univerzalnom smislu je namjenjen svima onima koji žele da razvijaju jezičku kompetenciju, svim govornicima bosanskog jezika”, kazao je doc.dr Adnan Bjelak.

Priručnik obuhvata istorijsku periodizaciju i normu bosanskog jezika, a projekat je Centra za unapređenje obrazovanja i odgoja na bosanskom jeziku Isa- beg Isaković koji je podržalo Bošnečko nacionalno vijeće i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dialog.

“Priručnik je usklađen nastavnom programu i prati ishode i kompetencije učenika, tako da smatramo da će učenicima pomoći da na sistematičan način usvoje predviđeno gradivo, jer predstavlja dopunu postojećim udžbenicima. Priručnik sadrži deset poglavnja. U prvim poglavljima govorimo o podeli jezika i mestu bosanskog jezika i njegovoj posebnosti u okviru šire slavinske zajednice. Poglavnje, historije bosanskoga jezika, govore o različitim tipovima jezika u svijetu, o razvoju slavinskih jezika, štokavskom narečiju, staroslavinskom jeziku, prvom pisanom i standardiziranom jeziku svih slavena, zatim o bosanskoj kunstvoj redakciji i glagolici i prvom pismu Slovena”, kazao je autor priručnika “Jezička kultura i norma bosanskoga jezika“ Ersan Muhović.

Promociji su, pored rukovodstva i članova odbora Vijeća, prisustvovali konzul-žeran Bosne i Hercegovine Selma Užičanin, rektorica Državnog univerziteta u Novom Pazaru prof. dr. Zana Dolićanin, direktori osnovnih i srednjih škola, kao i drugi zainteresirani građani Sandžaka.

 

A.A.

 

Podeli