Društvo

Carinjenje polovnih vozila

 

Već dva meseca Carinska ispostava u Novom Pazaru vrši carinjenje polovnih motornih vozila iz uvoza. Mesečni prosek je između 60 i 70 vozila što je iznad očekivanja. Na ovaj način smanjeni su troškovi carinjenja za vlasnike koji su morali da putuju u Kraljevo ili Suboticu.

Carinska ispostava Novi Pazar posluje još od 2002. godine ali polovne automobile iz uvoza carini tek od pre dva meseca. Dosadašnja iskustva govore da je ovakav potez bio na mestu jer mesečno na carinjenje dođe preko 60 vozila. Posao se odvija posredstvom špediterskih agencija. Sve se završi u toku jednog dana.

„Sve se odvija u nekoj standardnoj proceduri, interesovanja ima. Ovom odlukom Ministarstva finansija i Uprave carina olakšan je posao i građanima je omogućeno da se ne izlažu nekim dodatnim troškovima. Mislim da su svi zadovoljni“, kaže Darko Glišović, direktor špediterske agencije „Jugošped Pro Team“.

Kupac vozila mora da poseduje račun ili overen kupoprodajni ugovor, a prilaže i saobraćajnu dozvolu i ličnu kartu. Ako poseduje Euro1 obrazac, kojim se vozilo oslobađa carine, onda plaća samo PDV. Sva vozila moraju biti sa motorima najmanje na Euro 3  standardu.

Podeli