DruštvoVesti

U nedelju preventivni pregledi u Domu zdravlja i Dečijem dispanzeru

U nedelju, 26. maja, u periodu od 8 do 17 sati u Domu zdravlja i Dečijem dispanzeru kod Autobuske stanice, sprovodiće se besplatni preventivni pregledi u cilju prevencije i ranog otkrivanja oboljenja štitaste žlezde, prostate i deformiteta kod dece. Na preglede mogu doći svi zainteresovani, bez obzira na to jesu li zdravstveno osigurani ili ne.

Preventivni pregledi koji će se sprovesti u nedelju obavljaće se u Domu zdravlja. Pored pulmoloških pregleda, svi pacijenti imaće i mogućnost da urade analize krvi. Za žene će se raditi pregled za štitastu žlezdu, T3, T4 i TSH, a za muškarce tumor marker PSA kojim se utvrđuje postojanje problema sa prostatom.

“. Za odrasle, pregledi će se vršiti na opštoj praksi u Domu zdravlja gde će ih pregledati našu pulmolozi. Ovi preventivni pregledi pluća, služe da bi se na vreme otkrili simptomi nekih težih bolesti, poput tumora pluća ili tuberkuloze. Takođe, će se za pacijente koji imaju dugi pušački staž i koji su stariji od 50 godina raditi i snimanje pluća, koja će se obaviti u Dijagnostičkom centru. Istog dana, radiće se i preventivni pregledi kod žena. Radiće se laboratorija koja će putem tumor markera  T3, T4 i TSH pokazati da li je rad štitaste žlezde dobar ili ima oboljenja. Takođe, će se raditi i tumor marker PSA za muškarce na osnovu koga se otkriva da li je prostate zdrava ili ne”, objasnio je za RTV Novi Pazar direktor Opšte bolnice Meho Mahmutović.

Od ove nedelje preventivni pregledi vršiće se i za decu. Preglede će obavljati pedijatri i fizijatri koji će tom prilikom vršiti preglede koštanozglobnog sistema. Svi pregledi dece obaviće se u Dečijem dispanzeru u ulici Stevana Nemanje.

“Akcenat će biti na rano otkrivanje bolesti koštanozglobnog sistema. Pre svega na deformacije kičmenog stuba kod dece. Pozivam sve roditelje da dovedu svoju decu, naročito one koji nikada nisu obavili takvu vrstu pregleda. Posebno će se voditi računa o deformaciji kičmenog stuba, o ravnim stopalima, na deformacijama kukova i zglobova u telu. Sva deca do 18 godina trebala bi da dođu i urade preventivne preglede”, istakao je director Doma zdravlja dr Ervin Ćorović.

Zainteresovani građani mogu na preventivni pregled doći bez zakazivanja. Cilj akcije besplatnih preventivnih pregleda je rana dijagnostika i promocija prevencije kao najefikasnijeg načina brige o sopstvenom zdravlju, dodao je dr Mahmutović.

 

A.A.

Podeli