Društvo

Neredovne platiše ugrožavaju rad JKP “Čistoća“

JKP „Čistoća“ oko 60% prihoda dobija od naplate komunalnih usluga, odnosno iznošenja smeća. Kako kažu iz ove ustanove, dosta je domaćinstava koje ne plaćaju svoje obaveze na vreme. Direktor ovog preduzeća Emin Omerović ističe da je oko 700 do 800 građana potpisalo reprogram, kako bi izmirili svoje obaveze, ali da i dalje ima onih koji ne plaćaju ništa.

JKP „Čistoća“ obuhvata naplatu sa pijace, za pogrebne i komunalne usluge kao i ugovorne obaveze sa gradskom upravom. Kako ističu direktor Emin Omerović najvažniji deo prihoda je naplata od komunanlne usluge. U prošloj godini, kako je rekao, bilo je 99% naplate od privrede, a 80% od domaćinstava. Međutim, i dalje ima oni koji ne izmiruju svoje obaveze na vreme i dovode ovo preduzeće u probleme, istakao je Omerović.

„Moraju građani biti svesni, moraju bit odgovorni, preuzet obavezu, tih 400, 500 ili 600 dinara mesečno treba da nađu, jer naše preduzeće je od vitalnog značaja za funkcionisanje grada. Znate, Prihodi su veoma bitni zbog funkcionisanja našeg preduzeća, koliko za nas, zbog naših plata i naših porodica, a isto toliko i za građane da oni mogu da funkcionišu i da u Novom Pazaru bude sve u redu.“

Iz ovog preduzeća ističu da postoji više načina kako bi se neredovne platiše opomenule. Međutim, obustava iznošenja smeća ne bi smela da bude jedna od njih, jer to bi uzrokovalo problem sa smećem i higijenom u gradu, ali za sve one koji ne plaćaju svoje obaveze na vreme ova ustanova nudi potpisivanje reprograma.

„Apelovao bih na građane, prevashodno na domaćinstva koji su korisnici naše usluge da uredove svoje naplate. Naše cene nisu velike značaj usluge je vrlo bitan za javnu higijenu u gradu tako da i jedan deo odgovornosti treba da pređe i na građane i da se korektno odnose prema našem preduzeću“, istakao je Omerović.

Alma A.

Podeli