Društvo

Sarajevo: Markale, rana koju ne liječi vrijeme…

Njih 68 nikada se nije vratilo. Otrgnuti su iz zagralja djeteta, majke, oca, brata, sestre. Ubijeno ih je 68 u masakru tog 5. februara, prije 27 godina. Šezdeset i osam duša napustilo je svijet. Šezdeset i osam snova nikada dosanjanih. Šezdeset osam. Na pijaci Markale ranjeno je 144 Sarajlija.

Neka vam je laka zemlja bosanska.

Na Markalama će se graditi dostojanstveno spomen-obilježje žrtvama masakra

Uoči obilježavanja još jedne tužne godišnjice i podsjećanja na krvavi zločin nad nevinim žrtvama, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić najavio je da će Općina sagraditi novo spomen-obilježje, prenosi RTV Novi Pazar.

Gradiće se na pijaci Markale koje će od sada biti dostojanstven spomenik žrtvama i mjesto na koje će se svakodnevno dolaziti i odavati počast, a ne samo jednom godišnje, rekao je Hadžibajrić.

Mjesto edukacije mladih generacija

Načelnik je istakso da nećemo dozvoliti da naše žrtve budu zaboravljene jer previše je ova zemlja izgubila da bismo dozvolili bilo kome da se zločin relativizira.

Ove žrtve zaslužuju dostojanstven spomenik na mjestu stradanja, zaslužuju da mjesto na kojem su izgubili živote zauvijek bude podsjetnik agresoru na ono što su uradili, a svima nama opomena da se tako nešto nikada ne ponovi – izjavio je Hadžibajrić.

Dodao je da žrtve i njihove porodice moraju imati spomenik pored kojeg će svako zastati, zamisliti se, pustiti suzu, pokloniti cvijet u sjećanje na nevino stradale.

Novo spomen-obilježje žrtvama masakra na pijaci Markale bit će memorijalni spomenik i mjesto edukacije mladih generacija. Istovremeno, bit će to mjesto koje će posjećivati svi gosti grada koji budu željeli da se upoznaju sa njegovom tragičnom historijom i prošlošću.

Portali / GG

Podeli