Društvo

Turci organizuju kolektivni sunet u Sandžaku

’’Kolektivni sunet’’ u Novom Pazaru prerastao je u tradicionalnu i svečanu manifestaciju u kojoj svake godine učestvuje preko 150. dece. Zahvaljujući  udruženju “Prijatelji Sandžaka” iz Turske, te saradnji sa istanbulskim opštinama I privrednicima iz Sandžaka koji žive I rade u Turskoj manifestacija ’’Kolektivni sunet’’  ove godine se šesti put  zaredom održava u Sandžaku.

Sredstva za ovu manifestaciju, odnosno obavljanje suneta- verskog islamskog obreda obezbeđena su u saradnji sa rukovodstvom Novog Pazara.

Danas će u Novom Pazaru biti održana centralna manifetsacija kada će biti organizovana kolektivna šetnja i fotografisanje u centru grada, te svečanost koja će biti održana u Kulturnom centru, a kojoj će pored domaćina prisustvovati brojni gosti iz Turske.

Više od 150 mališana, za ovu priliku obući će svečana odela, a pored odela na poklon će dobiti I bicikla, koje je I ove godine obezbedila firma ’’Salcano’’ čiji vlasnik je Salih Hadžifejzović, inače predsednik Udruženja „Prijatelji Sandžaka“.

Hadžifejzović, od kojeg je i potekla ideja za organizovanje jedne ovakve manifestacije u Sandžaku, ranije je izjavio da mu je  čast i zadovoljstvo što su i na ovim prostrorima omogućili da kolektivni sunet bude tradicionalna manifestacija.

Interesovanje roditelja za učešće njihove dece u manifestaciji svake godine je sve veće,  pa tako iz godine u godinu prevazilazi očekivanja organizatora.

Slična manifestacija održana je I sinoć u Sjenici, a ’’Kolektivni sunet’’ je prethodnih godina obavljan I u ostalim sandžačkim opštinama.

”Kolektivni sunet” je inače manifestacija koja se godinama, tradicionalno, organizuje u Turskoj, ali i u Makedoniji i na Kosovu.

 

Senada Kalić

Podeli