Društvo

Manje para ali cijene ugostiteljskih aranžmana iste

Nedevni nemili događaji u Turskoj i znatno slabija platežna moć građana odrazili su se na ovogodišnju turističku sezonu. U razgovoru sa predstavnicima turističkih agencija saznali smo da je prvi dio sezone slabiji u odnosu ne prethodnu godinu, ali da Novopazarci idalje biraju tradicionalno posećene destinacije u gradovima Turske, Grčke i Crne Gore.

Kako kaže vlasnica lokalne turističke agencije, Nerka Biberović, znatno slabija platežna moć građana bila osjetna već na početku ljeta, ali  to nije navelo hotelijere i ugostitelje da snize cijene svojih usluga. Prema njenim riječima, da je do sada prosječnoj porodici za letovanje bilo potrebno 600 evra pa naviše, u zavisnosti od aranžmana. Lokalni turisiti su i ove godine su uglavnom birali turske gradove među kojima je prednjačio Sarimsakli, zatim gradaovi u antalijskoj regiji, povećan je broj zaintersovanih za Grčku ali su novopazarci letovali u Ulcinju, Budvi i Bečićima.

Fatima Kriještorac iz Novog Pazar ove godine izbjegla hotelijerski smještaj, međutim kako kaže nije mnogo uštedela tim potezom. Kada se uzme u obzir koliko se potroši novca na lažaljke, suncobrane, hranu tokom letovanja cijene postaju izjednačene.

U turističkim agencijama ne očekuju znatno povećanje broja turista,  iako turistička sezona još uvijek traje. Oni predviđaju da će s obzirom na predstojeći Bajaram, građani letovati intenzinije do polovine spetembra i ističu da su u avgustu i spetembru turističke ponude nešto povoljnije u odnosu na prethodne mjesece.

Podeli