RegionVesti

U regiji niz programa povodom godišnjice 15. jula, pokušaja neuspjelog puča u Turskoj

Povodom Dana sjećanja na šehide i Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Republike Turske, u državama regije Balkana upriličen je niz prigodnih manifestacija u znak sjećanja na 15. juli 2016. godine, kada se dogodio neuspjeli pokušaj puča u toj zemlji, na što je turski narod hrabro stao u obranu demokracije u svojoj domovini.

Pripadnici terorističke organizacije Fetullahci/Paralelne državne strukture (FETO/PDY) 15. jula 2016. pokušali su izvesti državni udar u Turskoj. U njihovom zaustavljanju značajno je doprinijela volja naroda i njegova borba za demokratiju.

Mnogi turski zvaničnici u proteklom periodu više puta su upozorili zvaničnike u regionu i svijetu na opasnost koju pripadnici terorističke organizacije FETO predstavljaju, čak i za te zemlje.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na šehide 15. jula i Dana demokratije i nacionalnog jedinstva Turske, večeras će u Visokom, nedaleko od Sarajeva, u organizaciji Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA) će biti otvorena izložba fotografija Anadolu Agency koje su svjedočile događajima 15. jula 2016. godine u Turskoj. Izložba će biti upriličena u Kulturnom centru Altindag.

U četvrtak, 15. jula, bit će otvorena izložba u organizaciji Instituta “Yunus Emre”, kod Sebilja na Baščaršiji, u Sarajevu. Također bit će upriličen vjerski program na Šehidskom mezarju “Kovači”, a u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru učenje Kur’ana i dove za šehide 15. jula.

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu u četvrtak će biti proučena hatma i mevlud. U isto vrijeme u džamijama u širom Bosne i Hercegovine, u čijoj je izgradnji učestvovao turski Diyanet, bit će organiziran vjerski program za šehide, a s polaznicima kursa za hafize u okviru Islamske zajednice Kakanj bit će organiziran vjerski program.

Institut “Yunus Emre” organizira online konferenciju te će biti proglašeni pobjednici takmičenja u pisanju kompozicije.

U organizaciji Instituta “Yunus Emre”, u četvrtak u večernjim satima, u Mostaru će biti otvorena izložba fotografija povodom godišnjice pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, a u Sarajevu će, u znak sjećanja na šehide 15. jula u Turskoj, bojama turske zastave biti osvijetljena Vijećnica, jedan od simbola grada.

Povodom obilježavanja godišnjice neuspjelog pokušaja državnog udara koji je u Turskoj pokušala izvesti teroristička organizacija FETO, u Baru, u Crnoj Gori, u organizaciji TIKA-e bit će održan panel i izložba fotografija posvećeni događajima od 15. jula 2016. godine.

Također, ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan će u četvrtak, 15. jula, prirediti prigodan prijem povodom obilježavanja godišnjice pokušaja državnog udara.

U organizaciji Ambasade Republike Turske na Kosovu, u Prištini će u četvrtak biti upriličen program povodom 15. jula – Dana demokratije i nacionalnog jedinstva. U Prizrenu će u četvrtak biti održana biciklistička trka pod nazivom “Okreni pedale za demokratiju” u organizaciji TIKA-e.

Kao i svake godine, u Ambasadi Republike Turske u Zagrebu, Hrvatska, u četvrtak, 15. jula, bit će upriličena komemoracija povodom obilježavanja pete godišnjice spriječenog pokušaja državnog udara u Turskoj.

Osim prijateljske utakmice košarke u kolicima, koja je održana 13. jula u Beogradu, između timova iz Srbije i Turske, Dan demokratije i nacionalnog jedinstva, godišnjica spriječenog pokušaja državnog udara u Turskoj, danas će u glavnom gradu Srbije biti obilježena konferencijom u Centru za nacionalnu politiku.

U organizaciji Instituta “Yunus Emre”, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske, u Beogradu će u četvrtak, 15. jula, biti održan Omladinski šahovski turnir.

Također, u četvrtak, u znak sjećanja na 15. juli, bit će osvijetljeni Gazela i Brankov most, najpoznatiji mostovi u Beogradu.

U Novom Pazaru, u četvrtak navečer, Generalni konzulat Republike Turske organizuje prigodnu manifestaciju povodom Dana demokratije i nacionalnog jedinstva. Manifestacija će biti održana u Kulturnom centru u Novom Pazaru.

Inače, u ponedjeljak, 12. jula, povodom petogodišnjice neuspjelog pokušaja puča u Turskoj u Muzeju “Ras” u Novom Pazaru otvorena je izložba “15. juli. – odbrana demokratije”. Izložbu su organizovali Generalni konzulat Republike Turske u Novom Pazaru i muzej “Ras”.

Učenjem dove za šehide i uz podsjećanje na događaje u noći 15. jula 2016. godine, naglašeno je da su se tada širom Turske pojavili milioni heroja koji su, zajedno, svojom hrabrošću i ljubavlju prema domovini odredili dalju budućnost zemlje i cijelog naroda.

Otvarajući izložbu u Muzeju “Ras”, generalni konzul Republike Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol zahvalio je narodu Sandžaka što su i oni u noći 15. jula 2016. godine izašli na ulice svojih gradova i poslali poruku podrške i dove za svoju tursku braću i sestre, koji su bili napadnuti. Posebno ga raduje, kako je kazao, što se poruke podrške i osuda pokušaja vojnog udara iz Sandžaka čuju i nakon pet godina od događaja.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turske montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušali procesuirati brojne visoke zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj poginula je 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

Anadolu Agency

Podeli