Vesti

Inicijativa za izborne reforme

Članovi mreže nevladinih organizacija okupljenih oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju obilaze građane širom zemlje i ukazuju na manjkavosti sadašnjeg izbornog sistema, promovišući sistem u kom bi građani direktno birali poslanike.  Bus za promociju ove inicijative obišao je Novi Pazar, a ovih dana obići će Kragujevac, Užice, Karaljevo, Pirot i Kikndu.

 

Aktuelni izborni sistem je proporcionalan i po njemu Srbija je jedna izborna jedinica. On predviđa glasanje za liste partija, a ne direktno za poslanike. Po ocjeni brojnih nevladinih organizacije u ovakvom sistemu narodni poslanici nisu direktni predstavnici građana, već partija koje su ih na to mjesto delegirale. Posljedice toga su nizak stepen odgovornosti poslanika, neravnomerna teritorijalna zastupljenost građana u skupštini, nesrazmjerna zastupljenost polova, neadekvatna zastupljenost manjina, neregularnosti u izbornom procesu, izostanak kontrole, ali i nepoverenje građana u rad parlamenta.

Prolaznici na gradskom šetalištu su imali priliku i da se izjanse i da podrže inicijativu za promjenu izbornog sistem, što je do sada učinilo više od 15.000 ljudi u različitim gradovima Srbije.

A.Š

 

Podeli