VestiZanimljivosti

Neverovatna tvrdnja kardiologa: Pogledam rezultate i odmah znam da je pacijent jeo beli luk

Beli luk je sastavni deo ukusnih recepata, ali i nezaobilazna namirnica ukoliko želite da se hranite zdravo.

Osim što je sastavni deo svakodnevne ishrane, beli luk ima neverovatna lekovita dejstva. Nije ni čudo što su ga naše bake koristile za sve bolesti, rane i upale.

Istog mišljenja je i kardiolog dr Stiven Gandri koji je izjavio  da je beli luk jedna od najpotcenjenijih namirnica, kada je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova.

“Beli luk nije samo odličan prebiotik, koji omogućava ‘cvetanje’ crevnih bakterija odnosno probiotika. Ima i jako antibakterijalno dejstvo, zbog čega oni koji često jedu beli luk imaju manje naslaga na arterijskim zidovima”, rekao je dr Gandri.

Određene bakterije, virusi i paraziti izazivaju naslage na zidovima arterija i ugrožavaju njihovo stanje

U čemu je zapravo tajna?

Dr Gandri zastupa infektivnu teoriju bolesti srca, odnosno teoriju po kojoj određene bakterije, virusi i paraziti izazivaju naslage na zidovima arterija i ugrožavaju njihovo stanje, vodeći do kardiovaskularnih problema.

Ateroskleroza, i bolesti arterija, nastaju upravo zbog tih naslaga a beli luk, kao moćni saveznik organizma u borbi protiv ovakvih “napadača”, pomaže našim krvnim sudovima da ostanu čisti.

“LJudi koji jedu beli luk imaju manje tih naslaga. Imao sam pacijente kojima sam predviđao grozne rezultate angiograma, a kada bismo ga uradili, nisu imali naslage”, rekao je on.

 

Izvor: Magazin Novosti

Foto: Deposit

 

Podeli