U cik zore na njivu

Sandžak – Sitniče – Kad godine uzmu danak i kada posledice prošlog vremena počnu da se primećuju u sve većem sadržaju, život, kako reče Džemila Društinac iz Sitniča, gubi draži. A što je još važnije, nekako je posebno zanimljiva i neobična. Odavno je shvatila svrhu života: Jedino je dobro da imamo zdravu porodicu  i nežnu dušu. Drugim rečima, vođena je teškim životom. Džemila je morala da sluša domaćina porodice – u liku svekra, svekrve, supruga… Dakle, njen celokupni život bio je surov.

– Žene su se još porađale po kućama i štalama. Deca su se takođe rađala iza žbuna, na livadi, njivi, u brazdi… Novorođenče se samo nadoji, okupa, zamota u sukno, a porodilja nastavi da radi težak fizički posao. Bila sam  zdrava ko dren! Srećna što sam rodila muško dete. Mogla sam svojom mladošću da osvojim svet – priseća se naša neverovatna nana.

Dakle, to je bio moj početak, u velikoj seoskoj zajednici, ali u porodici gde je svako pojedinačno radio svoj posao. Svekar je bio domaćin i obično se on pitao za sve u domaćinstvu. Dedo je odlučivao o svemu, prvo raspored rada i planirao ko će šta da obavlja. „Mladost i ludost“ u mojim nedrima – kazuje sa suzama u očima sandžačka domaćica. Džemila je zaboravila na televizijsku ekipu dok priča o svom prošlom životu. Bilo joj je čudno kako smo je pronašli…

Oči su joj izgubile sjaj i blesak. – Gledam vas i beležim te mudre reči. Kažu da ste previše vremena provodili na poljima Sitniča. – Uzdahnula je dubokim, teškim uzdahom. – Ne znam kako sam izdržala, preteške poljoprivredne poslove, ali sam tada shvatila da se sve može u životu, ako imate decu i ako volite. Kao da je iza nje neko drugi, koji je podstiče na mladost, ašikovanje, sevdah i tešku životnu priču.

– Ponešto od svega da vam saopštim. U njoj vidimo svoje majke… – Mislim da osoba koja se istinski namuči u životu ne bi to zaboravila za sva blaga sveta. Mi uzdišemo čist vazduh koji je na ovim brdima kao „čuvar kuća“. – Više bih volela da mogu bolje da se krećem. Ne daju dva života. Živelo se čvrsto. Grčevito u smislu da je svako od članova porodice morao ozbiljno da se potrudi, da bi od ovih surovih brda, moglo da  se živi. Sem ulja, petroleja, soli i šećera, sve ostalo se proizvodilo u baštama, livadama, njivama… Ponekad bi se našla „difka“ kahva u džezvi – to je bilo gorko kao čemer – priseća se Džemila Društinac.

A onda su se vrata otvorila, ona je podigla pogled i ugledala unuka, vreme je za nanine lekove… Pred vama je jedno istinito i iskreno štivo. Tako ga treba i doživeti. Cilj nam je da se u pričama i kusur skromnih sadržaja iznese ono najvažnije i da se oduzme od zaborava…

Sitniče je naseljeno mesto grada Novog Pazara u Sandžaku. Prema popisu iz 2011. je bilo 876 stanovnika. Udaljenost Sitniča od Novog Pazara je 11 km.

Binasa Malićević

Podeli

Binasa Malicevic

Recent Posts

Od paklice cigareta do ručno rađenog papira

Ručna proizvodnja papira, novi je projektat novopazarskog Udruženja psihologa, koji se realizuju u saradnji sa…

26 mins ago

Novi Pazar kup 2024: Rudar jedini sa dva pobednička trofeja

Dvodnevni turnir u Novom Pazaru okupio je 64 ekipe iz 25 klubova sa teritorija Bosne…

2 hours ago

Karatisti Feniksa i Perfekta uspešni u Raški

Karatisti dva novopazarska kluba zapaženi na dva takmičenja u Raški.

3 hours ago

PS u ful kontaktu: Dva zlata za Pazarce u Požarevcu

Mlađejniorski prvaci Srbije u ful kontaktu postali su Muhamed Dupljak i Tarik Rašljanin.

4 hours ago

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago