Od paklice cigareta do ručno rađenog papira

Ručna proizvodnja papira, novi je projektat novopazarskog Udruženja psihologa, koji se realizuju u saradnji sa Udruženjem ”Naša kuća” iz Beograda i japanskom organizacijom ”Jica”.  Cilj projekta je osopsobljavanje lica sa razvojnim teškoćama za društveno koristan rad. Ručna proizvodnja papira u Novom Pazaru je već počela, iako je realizacija oveg višetstuko značajnog projekta u početnoj fazi.

Ovakav ručno rađen papir, koji može imati vrlo široku primenu, ne može se naći na tržitu u našoj zemlji. Njegova proizvodnja od praznih paklica za cigarete tek je počela u prostorijama Udruženja psihologa u Novom Pazaru. Osim što u njegovom procesu proizvodnje učestvuju posbno nadarena lica, sam proces štiti životnu sredinu, i opšte je koristan za društvenu zajednicu.

Prema rečima Marije Tiosavljević iz Udruženja psihologa, to udruženje je prihvatilo inicijativu koja je potekla iz Gradske uprave Novog Pazar i krenulo u realizaciju ovog višestruko važnog projekta. Mini radionica je otvorena za sve građane koji žele da je posete, da doniraju sirovinu u vidu praznih paklica cigareta i koji žele da vide kako nastaje unikatni, ručno rađeni papir široke primene, za čiju proizvodnju nije potrebno seći drveće.

Razvoju kapaciteta ciljne grupe doprinose i njihovi roditelji. Sa njima je danas održan sastanak koji označava početak saradnje na edukaciji za projekat višestrukog značaja.

”Ideja je da mi zapravo naučimo ove mlade ljude da rade nešto korisno i za sebe i za zajednicu; da od tog papira mogu da prave i druge proizvode; da papir mogu da koriste umetnici, grafičari… S druge strane, lica sa razvojnim teškoćama mogu da budu deo jedne zanimljive priče, da se osećaju korisno, da imaju ispunjen dan i ispunjen život”, izjavila je Anica Spasov,  aktivistkinja begradskog Udruženja ”Naša kuća”, inače roditelj deteta sa razvojnim teškoćama.

 

 

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

U nedelju, 19. maja preventivni pregledi: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

U nedelju, 19. maja u Opštoj bolnici i Domu zdravlja Novi Pazar u periodu od…

44 mins ago

Ugostiteljsko-turistička škola najbolja na konkursu ‘’Evropa i ja’’

Učenici novopazarske Ugostiteljsko-turističke škole osvojili su prvo mesto i novčanu nagradu od 600 evra za…

1 hour ago

Nejla Avdović druga na Državnom prvenstvu iz zdravstvene nege

Učenica srednje Medicinske škole "Dva heroja" Nejla Avdović  osvojila je drugo mesto na nedavnom državnom…

4 hours ago

Dom zdravlja: Povećan broj pacijenata

Promena vremena doprinela je da se poveća broj pacijenata, sa virusnim infekcijama, posebno onih sa…

4 hours ago

Redovno pranje zuba uslov za celokupno zdravlje

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba, koja se organizuje treće nedelje maja poslednjih 20 godina,…

4 hours ago

Konferencija “Fempower” sledeće nedelje na Koponiku

Od 23. do 26.maja Kopaonik će biti centar ženskog osnaživanja. U hotelu "Gorski" biće održana…

6 hours ago