Categories: DruštvoVesti

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Kavazovića: Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore

Reisu-l-ulema Islamske zajednice  u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Kavazović je poručio da se Allahova milost neprestano raskriljuje na sve svetove i sva stvorenja. Iz njene srži izviru bogati životni sokovi i njihovi neprekidni tokovi. Ništa se ne rađa niti postoji bez nje.

”U današnjem danu nakon akšam namaza po hidžretskom kalendaru cijela vasiona i svetovi u njoj s radošću i nestrpljenjem dočekuju mesec u kojem se Božija milost naročito izdašno dariva. U ramazanu se vrata Džehennema zatvaraju, a vrata Dženneta otvaraju. U njemu je noć bolja od hiljadu meseci. On ima svoja znamenja u postu, Kur’anu i blagoslovljenoj noći Lejletu-l-kadr. Naš Gospodar i Njegovi meleki s radošću prihvataju svaki naš lepi gest, svaku našu lepu reč, otrpljenu nevolju i iskušenje, milosrđe i pomirenje”

Kavazović je pozvao vernike da otvore svoja srca prema ramazanskoj milosti Allaha, dž.š. ”Ispunimo ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budimo strpljivi i smerni i neka naš post, učenje Kur’ana, teravih-namazi, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti” poručio je reisu-l-ulema Islamske zajednice  u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

”U našem vremenu svet je opet krenuo nizbrdicom. Život malog čoveka postaje sve teži i bremenitiji. Bahatost i osionost velikih preti planetarnom miru i životu. Zato nam je ovaj mesec dar od Svevišnjeg, prilika svima nama da se zaustavimo, dobro razmislimo o svemu što činimo i donesemo razumne i ispravne odluke o svojim svakodnevnim postupcima. Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore. Nemojmo ogovarati jedni druge. Nemojmo smišljati smutnju i sitne smicalice svojoj braći i sestrama zarad sitnih sebičnih interesa. Budimo milosrdni prema onima kojima je naša pomoć potrebna. Uputimo im lepu i blagu reč, ali i pomozimo u nevoljama s kojima se susreću. Neka nam naročito u ramazanu bude na umu Poslanikov, a.s., hadis da musliman ne smije zanoćiti sit, a njegov komšija gladan. U svojim dovama se setimo nevinih ljudi koji u Ukrajini, Palestini, Siriji i Jemenu stradaju i izloženi su neviđenim patnjama. Zamolimo našeg Gospodara da otkloni od njih zlo i donese im mir, kakav zaslužuje svako ljudsko stvorenje. Muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i u svetu želim da Ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijima i komšijama, posvećeni vrednostima i temeljima naše uzvišene vere. Ramazan šerif mubarek olsun”, poručio je reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

 

Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Memić: Pred Vladom su brojni projekti od vitalnog značaja za Sandžak

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, kazao je da su pred novom Vladom Srbije brojni…

6 hours ago

U Neumu ulovljen najopasniji morski pas

Lokalni ribar je u Neumu ulovio modrulja, morskog psa koji je još poznat pod nazivima…

19 hours ago

Danas je Veliki četvrtak

rpska pravoslavna crkva danas obeležava Veliki četvrtak (Veliko bdenije). Ovaj pokretni praznik obeležila su četiri…

19 hours ago

SDPS: Podržavamo izbor vlade, obezbeđuje ravnomerni regionalni razvoj

Zamenik predsednika poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Muamer Bačevac istakao je dana u Skupštini Srbije…

19 hours ago

Murić pokorila Oderco, Ćatović treći

Saima Murić pobedila na Evropskoj juniorskoj uličnoj trci u Odercu, dok je Aldin Ćatović zauzeo…

1 day ago

Novi Pazar – Javor 1:0

Jedini gol postigao je Nikola Srećković u 60. minutu.

1 day ago