Categories: DruštvoVesti

Predsednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio ramazansku poruku vernicima

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić kazao je da su protekle dve godine prošle u znaku iskušenja korona virusom, koji  je, između ostalog uzrokovao potpuno zatvaranje džamija, fizičku distancu, te brojna ograničenja i mere.

Dudić je istakao da su odgovorno ponašanje velikog broja ljudi, a pre svega Allahova milost, rezultirali smirivanjem situacije sa pandemijom, ali da tu izazovima nije kraj, pa se, kazao je preporučuje i dalja briga o ličnoj higijeni, sastavnom delu Islama, te redovno održavanje čistoće u džamijama i domovima.

”Iskušenja dolaze da bi nas ojačala, ali su neretko i posledica greha i krize morala kod ljudi” poručio je muftija Dudić.

”Ispit humanosti smo tokom pandemije položili, ali moramo tu svest pokazati i danas u situaciji neizvesnosti koja je nastala zbog rata u Ukrajini i straha od nestašice i poskupljenja osnovnih životnih namirnica. Posebno u Ramazanu, kada smo u prilici osetiti kako je biti gladan, trebamo kod sebe jačati osećaj solidarnosti sa onima kojima su Allahove blagodati hrane i pića, doma i sigurnosti uskraćeni. Resulullah s.a.v.s. nam poručuje: „Nije musliman onaj koji zanoći sit, a zna da je njegov komšija gladan’’ kazao je on.

Komentarišući  aktelni društveno- političko momenat muftija Dudić poziva vernike da čuvaju hurmet posta, hurmet muslimana i hurmet svakog čoveka bez obzira na različitost, jer, naglašava, ’’ svi smo Allahova stvorenja’’.

”Poslanik a.s. kaže: ”Musliman je muslimanu brat, ne čini mu zulum niti ga izdaje. Ko pomogne brata muslimana kada mu bude potrebno, Allah će njega pomoći kada mu budu potrebno. Ko sakrije mahanu muslimana, Allah će sakriti njegove mahane na Sudnjem danu.”

U drugom hadisu stoji: ’”Najbolji među vama su oni koji čine dobro drugim ljudima, a najlošiji su oni koji čine zlo drugima.” To posebno mora doći do izražaja u ovom svetom mesecu, čiji je hurmet kod Gospodara svetova toliki da je On Uzvišeni kazao u hadisi-kudsiju: ”Post je u Moje ime i Ja za njega posebno nagrađujem”

Posebna dova, naglašava muftija Dudić, upućena je za vernike koji žive u dijaspori, uz, kazao je, želju da kroz zajedničke džematske aktivnosti prenesu deo ramazanske atmosfere u svojim sredinama, kako bi svojim komšijama i sugrađanima sa kojima žive i rade pokazali vrednosti vere islama.

”U svetlu poruka bratstva, međusobne solidarnosti, humanosti među ljudima, jedinstva naših safova, jačanja institucionalnog delovanja, strpljenja i spremnosti na odricanje zarad Allahovog zadovoljstva, svim muslimanima u Sandžaku, Srbiji i okruženju, u Evropi i svetu, uz dovu Gospodaru da nam svima podari zdravlja, snage, mudrosti i razboritosti, da budemo bolji u svakom smislu te reči RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN” poručio je predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

 

Senada Kalić

Podeli

Senada Kalic

Recent Posts

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

15 hours ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

1 day ago

Pazarci završili sezonu, FON Banjica u polufinalu plej-ofa

Beograđani su dobili drugu utakmicu u Novom Pazaru sa 2:0, pa su sa dve pobede…

1 day ago

Super liga Srbije: Radnik – Novi Pazar 1:4

Novi Pazar je sa 39 bodova deveti u Super ligi Srbije, odnosno vodeći u plej-aut…

1 day ago

Radni vikend u SDP: Zasedali Politički savet i Komisija za statutarna pitanja

U centrali Sandžačke demokratske partije (SDP) u Novom Pazaru radna subota. Protekla je u održavanju…

1 day ago

Međedović bez trećeg kola u Madridu

Novopazarac propustio dve set lopte u desetom gemu prvog seta.

2 days ago