KulturaVesti

Novopazarsko Regionalno pozorište i Kulturni centar Novi Pazar najbolji na “Sterijinom pozorju”

Novopazarsko Regionalno pozorište i Kulturni centar Novi Pazar pobednici su  66. “Sterijinog pozorja” održanog u Novom Sadu.

Samim tim poneli su epitet najboljih na Balkanu.

Predstava “Ako dugo gledaš u ponor”, rađena po istoimenom romanu književnika Enesa Halilovića, najbolja je predstava u celini, odlučeno je od strane eminetnog žirija.

Žiri je odluku doneo jednoglasno.

Takođe, Zlatko Paković je za ovu predstavu, jednoglasnom odlukom Žirija, dobio i Specijalnu Sterijinu nagradu za režiju.

Ovo ostvarenje Regionalnog pozorišta Novi Pazar / Kulturni centar Novi Pazar, koje je prvi put učestvovalo na Sterijinom pozorju, nagrađeno je sa još dve nagrade: glumac Rifat Rifatović za ulogu u ovoj predstavi, a Sterijina nagrada za originalnu scensku muziku pripala je Božidaru Obradinoviću, takođe, za ovu predstavu.

Sterijina nagrada iz Fonda „Dara Darinka Čalenić“ za najbolju mladu glumicu dobila je, jednoglasnom odlukom, glumica Anđela Marić, za ulogu u predstavi “Ako dugo gledaš u ponor”.

Prema rečima direktora Regionalnog pozorišta Seadetina Mujezinovića najveći uspeh je bio proći selekciju za 66. Međunarodni festival “Sterijino pozorje”.

On je kazao da je konkurencija bila izuzetno jaka, te da su u proteklih osam dana odigrane izuzetno dobre predstave.

“Ovo je dokaz da kada uporno radiš, veruješ, ulažeš energiju i voliš to što radiš, rezultat ne izostane” kazao je Mujezinović u razgovoru sa urednicom informativnog programa RTV Novi Pazar Senadom Kalić, a neposredno po proglašenju pobednika.

Žiri 66. Sterijinog pozorja: Snežana Trišić, rediteljka (predsednica Žirija), Nataša Tapušković, glumica, Davor Špišić, dramski pisac, Darko Nedeljković, scenograf i Mihajlo Nestorović, glumac, video je deset predstava u takmičarskoj selekciji, a većali su o nagradama rano jutros, nakon što je na ovom pozorišnom festival sinoć izvedena i poslednja predstava iz Takmičarske selekcije.

Inače, publika na ovogodišnjem Sterijinom pozorju ovacijama je ispratila glumce Regionalnog pozorišta nakon predstave.

Sterijino pozorje ustanovljeno je 1956. godine, u okviru obeležavanja 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića, u cilju unapređenja pozorišne umetnosti i stimulisanja razvoja dramske književnosti.

 

Razgovarala: Senada Kalić

Podeli