Categories: Društvo

Gradska uprava u službi građana

Gradska uprava Novog Pazara jedna je od onih koje uspešno sprovode postupak modernizacije, sve u cilju da gradska uprava u pravom smislu postane servis građana. Građani međutim, kako pokazuje praksa, još uvek nisu dovoljno obavešteni o svojim pravima koja im mogu uštedeti i vreme i novac.

Ustaljeno birokratsko pravilo, koje je važilo decenijama unazad – fali vam još jedan papir – u Novom Pazaru više ne važi. Odeljenje za opštu upravu spremno je dočekalo novI Zakon o opštem upravnom postupku, kako u tehničkom tako i u kadrovskom smislu. U skladu sa tim, odnos između stranke i organa koji vodi postupak, sada je partnerski.

”Stranka i dalje ima pravo da sama prikuplja dokumenta, ali takav postupak, kao što je nekad bio, oduzima dosta vremena i angažovanja, a ovako na jedan ekonomičniji način može da ostvari svoje pravo i samo potpisivanjem jedne izjave. Ta izjava je veoma jasna. Dovoljan je potpis stranke i sve obaveze oko prikupljanaj dokaza u upravnom postupku padaju na teret organa koji vodi postupak”, kaže načelnik Odeljenja za opštu upravu Marko Slavković.

Na taj način, ističe Slavković, država i organi uprave pokazuju odgovornost prema svojim građanima, gradeći partnerski odnos na transparentan, efikasan i ekonomičan način.

Slavković apeluje na građane da se upoznaju sa svojim pravima i da pred organima pred kojim vode postupak zatraže da potpišu izjavu, koja će ih, kako ističe, osloboditi troškova i uštedeti im dragoceno vreme.

Novi zakon o opštem upravnom postupku odnosi se na postupke javne nabavke, poreske postupke; disciplinski postupak u školama, carinski postupak, eksproprijaciju, postupak za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, postupke u vezi sa planiranjem i izgradnjom, vraćanjem oduzete imovine, ozakonjenjem objekata i druge, koji su po svojoj prirodi upravni postupci.

S.Lj.

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Od paklice cigareta do ručno rađenog papira

Ručna proizvodnja papira, novi je projektat novopazarskog Udruženja psihologa, koji se realizuju u saradnji sa…

45 mins ago

Novi Pazar kup 2024: Rudar jedini sa dva pobednička trofeja

Dvodnevni turnir u Novom Pazaru okupio je 64 ekipe iz 25 klubova sa teritorija Bosne…

2 hours ago

Karatisti Feniksa i Perfekta uspešni u Raški

Karatisti dva novopazarska kluba zapaženi na dva takmičenja u Raški.

3 hours ago

PS u ful kontaktu: Dva zlata za Pazarce u Požarevcu

Mlađejniorski prvaci Srbije u ful kontaktu postali su Muhamed Dupljak i Tarik Rašljanin.

5 hours ago

Uhapšen zbog nedozvoljenog prometa cigareta

Policija u Novom Pazaru  uhapsila je E.Č. (30) iz Tutina zbog sumnje da je izvršio…

1 day ago

Novi Pazar ima šampionku Evrope u boksu: Zlatna Kuluhova!

Kristina Kuluhova u finalu kategorije do 63 kilograma u Beogradu podeljenom odlukom sudija pobedila reprezentativku…

2 days ago