Categories: Društvo

Simulator alkoholisanosti za vozače

Alkohol se smatra jednim od najvećih uzročnika saobraćajnih nezgoda. Već kod malih količina od 0,02 promila slabi sposobnost za vožnju. U Auto-školi „Cesta„ u Novom Pazaru preko simulatora alkoholisanosti pokušavaju da utiču na buduće vozače i ukažu na sve posledice vožnje pod uticajem alkohola.

Za preventivu u saobraćaju važan je i način utvrđivanja približnog procenta alkohola u organizmu vozača pomoću testa izdisanja vazduha, tj. alko-testa. Zavisno od količine unetog alkohola i načina unošenja, postoji čitava gradacija posledica kroz poremećaje koji idu od jedva primetnih do teških akutnih trovanja. Dokazano je da mala količina popijenog alkohola dovodi do smanjenja oštrine vida i do suženja vidnog polja, a to je čest uzrok mnogih saobraćajnih nezgoda. O štetnim posledicama moglo bi da se priča dugo ali u Auto-školi „Cesta“ pokušavaju da buduće vozače stave u situaciju da na simulatoru alkoholisanosti odmah utvrde šta se događa sa njima u takvom stanju. Radi se o specijalnim naočarima koje simuliraju kako alkoholisana osoba doživljava okruženje. U školi izvode i različite eksperimente sa hodanjem po pravoj liniji ili sipanjem vode u čašu.

Dokazano je da vozačka sposobnost pod uticajem alkohola od 0,02 promila opada progresivno sve do 1,4 a ponekad i do 1,7 promila, kada se smatra da su vozači praktično nesposobni za vožnju. Vozači pod uticajem alkohola povećavaju brzinu, obazrivost im je mala, potcenjuju znakove, a samokontrola se gubi baš kad je najpotrebnija.

Uživaoci alkohola često nisu svesni štetnih posledica ubotrebe alkohola za vreme i pre vožnje, pa zato pitanju njihovog vaspitanja i razvijanja svesti preventivnim radom treba posvetiti veliku pažnju. Svaki vozač koji želi sigurno da vozi, mora biti oprezan i spreman da na vreme osmotri svaku situaciju oko sebe. Vozač upotrebom alkohola oštećuje one funkcije koje su najpotrebnije, odnosno one koje dolaze do izražaja u određenoj kritičnoj situacji, kada je potrebno da se ispravno reaguje.

Podeli

rtvnp

Recent Posts

Novi Pazar i dalje u KLS

Još jedno mesto Srbiji u ABA ligi sačuvalo je Pazarce u domaćoj eliti, iako su…

11 hours ago

Lekić čestitao Uskrs

Lekić čestitao Uskrs

18 hours ago

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

Vaskršnja čestitka zamenika gradonačelnika, Vladimira Marinkovića

18 hours ago

Biševac čestitao Uskrs

Biševac čestitao Uskrs

18 hours ago

Slab saobraćaj na putevima

Na autoputevima, prioritetnim i frekventim putnim pravcima jutros gotovo i da nema vozila a u…

18 hours ago

Danas promenljivo oblačno i toplije, temperatura do 27 stepeni

U Srbiji danas promenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima i toplije, samo je u brdsko-planinskim…

18 hours ago