Categories: DruštvoVesti

Održan Mini sajam “Start up” kompanija i poslovni susreti

U okviru projekta “Podrška razvoju privatnog sektora” u Novom Pazaru održan Mini sajam “Start up” kompanija za korisnike i firme koji su dobili bespovratna sredstva za nabavku mašina i opreme za rad.  Osnovni cilj ovog projekta je unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća u 12 opština južne i jugozapadne Srbije.
U Novom Pazaru otvorena je manifestacija pod nazivom “Poslovni susreti i mini sajam start up kompanija”. U okviru ovog događaja organizovane su brojne aktivnosti.

U ime domaćina gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kaže  da je pomoć USAID-a od velikog značaja za privredu u ovom kraju, te rekao da će grad nastaviti da podržava razvoj malih I srednjih preduzeća.

“Pomoć USAID kroz finansijska i nefinansijska sredstva imala su do sada 122 preduzetnika sa teritorije Novog Pazara, a ta podrška je u toliko značajnija ako imamo u vidu da u našem kraju nije bilo drugih stranih investicija. Grad će uz podršku Vlade Srbije i drugih partnera nastaviti da podržava razvoj malih i srednjih preduzeća”, kazao je Biševac.

Program obuhvata jačanje privrede u 12 jedinica lokalne samouprave o čemu je govorila direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj, Laura Palmer Pavlović:

“Četrdeset devet preduzetnika izlagalo je na dvanaest međunarodnih sajmova što je jedan u nizu naših projekata podrške. Zajednički napori USAID, Razvojne agencije Srbije i gradova odnosno opština daju konkretne rezultate.  Male firme imaju potencijal da budu konkurentne van granica svoje zajednice, na šta smo izuzetno ponosni”, kazala je Pavlovićeva.

Izvršna direktorka  Razvojne agencije Srbije Tamara Jurenić kazala je da partnerstvo sa USAID-om i projekat podrške privatnom sektoru u južnoj i jugozapadnoj Srbiji rezultiralo obezbeđivanjem konkretne pomoći u poslovanju  184 mala i  srednja preduzeća, te da su zajednički napori dali konkretne rezultate.

“Podržali smo preko 60 početnika kroz finansijska i nefinansijska sredstva i obuke. Za ove poslovne susrete prijavilo se preko 160 učesnika, što samo potvrđuje da je saradnja sa USAID izuzetna, kao i sa jedinicama lokalne samouprave i razvojnim agencijama”, poručila je Jurenićeva.

Jedan od partnera na projektu je Regionalna razvojna agencija SEDA, čiji direktor Samir Kačapor je istakao da je ponosan na rad agencije na terenu.On je rekao da ovaj projekat nudi konkretnu podršku privrednicima koji su započeli sopstveni biznis

“Partneri na ovom projektu su nam agencije iz Kraljeva, Užica i Leskovca. Projekat je izuzetnan jer podrazumeva konkretnu podršku našim privrednicima koji su započeli sopstveni biznis a svaka od tih kompanija zaposlila je po nekoliko lica pa je dobit po zajednicu višestruk”, rekao je direktor SEDA, Samir Kačapor.

Sajam traje i 25.aprila i prlika je za predstavljanje proizvođača agro, modne i lake industrije Projekat razvoja privatnog sektora sprovode USAID, Razvojna agencija Srbije i četiri regionalne agencije iz Novog Pazara, Kraljeva, Užica i Leskovca.

Podeli

Sajma Drazanin

Recent Posts

Međedović u finalu kvalifikacija u Eks an Provansu

Novopazarca u borbi za glavni žreb čeka Valentan Vašero iz Monaka.

5 hours ago

Novopazarski osnovci drugi u programiranju dronova

Na republičkom takmičenju u programiranju  dronova, koje je održano u Beogranu u okviru Festivala ''Znanjem…

8 hours ago

Memić: Neprihvatljiva diskriminacija Bošnjaka pri prijemu u vatrogasnu jedinicu

Ministar turizma i omladine i potpredsednik Sandžačke demokratske partije Husein Memić izjavio je danas da…

10 hours ago

Trotoari sada bezbedniji

U okviru radova u osnovnoj školi  Desanka Maksimović uređeni su trotoari i prešačke staze koji…

10 hours ago

Od paklice cigareta do ručno rađenog papira

Ručna proizvodnja papira, novi je projektat novopazarskog Udruženja psihologa, koji se realizuju u saradnji sa…

11 hours ago

Novi Pazar kup 2024: Rudar jedini sa dva pobednička trofeja

Dvodnevni turnir u Novom Pazaru okupio je 64 ekipe iz 25 klubova sa teritorija Bosne…

12 hours ago