Društvo

Simulator alkoholisanosti za vozače

Alkohol se smatra jednim od najvećih uzročnika saobraćajnih nezgoda. Već kod malih količina od 0,02 promila slabi sposobnost za vožnju. U Auto-školi „Cesta„ u Novom Pazaru preko simulatora alkoholisanosti pokušavaju da utiču na buduće vozače i ukažu na sve posledice vožnje pod uticajem alkohola.

Za preventivu u saobraćaju važan je i način utvrđivanja približnog procenta alkohola u organizmu vozača pomoću testa izdisanja vazduha, tj. alko-testa. Zavisno od količine unetog alkohola i načina unošenja, postoji čitava gradacija posledica kroz poremećaje koji idu od jedva primetnih do teških akutnih trovanja. Dokazano je da mala količina popijenog alkohola dovodi do smanjenja oštrine vida i do suženja vidnog polja, a to je čest uzrok mnogih saobraćajnih nezgoda. O štetnim posledicama moglo bi da se priča dugo ali u Auto-školi „Cesta“ pokušavaju da buduće vozače stave u situaciju da na simulatoru alkoholisanosti odmah utvrde šta se događa sa njima u takvom stanju. Radi se o specijalnim naočarima koje simuliraju kako alkoholisana osoba doživljava okruženje. U školi izvode i različite eksperimente sa hodanjem po pravoj liniji ili sipanjem vode u čašu.

Dokazano je da vozačka sposobnost pod uticajem alkohola od 0,02 promila opada progresivno sve do 1,4 a ponekad i do 1,7 promila, kada se smatra da su vozači praktično nesposobni za vožnju. Vozači pod uticajem alkohola povećavaju brzinu, obazrivost im je mala, potcenjuju znakove, a samokontrola se gubi baš kad je najpotrebnija.

Uživaoci alkohola često nisu svesni štetnih posledica ubotrebe alkohola za vreme i pre vožnje, pa zato pitanju njihovog vaspitanja i razvijanja svesti preventivnim radom treba posvetiti veliku pažnju. Svaki vozač koji želi sigurno da vozi, mora biti oprezan i spreman da na vreme osmotri svaku situaciju oko sebe. Vozač upotrebom alkohola oštećuje one funkcije koje su najpotrebnije, odnosno one koje dolaze do izražaja u određenoj kritičnoj situacji, kada je potrebno da se ispravno reaguje.

Podeli