Društvo

Obeležen Međunarodni Dan maternjeg jezika

Međunarodni Dan maternjeg jezika obeležava se danas. Tim povodom u Centru za decu i omaldinu Duga organizovana je manifestacija na kojoj se govorilo o vrednostima jezika.

Predavačica na tribini Azra Hodžić Čavkić asistent na filozofkom fakultetu u Sarajevu kaže da je učesnike upoznala sa vrednostima jezika, sa osvrtom na bosanski . Ona je istakla da je maternji jezik vrlo važan segment kulture jednog naroda.

„Mi ćemo večeras pokušati da otkrijemo nešto o nama samima budući da je arhitektura jednog jezika zapravo prozor u koncepetualnu strukturu jednog čoveka. Odnosno ukoliko razumemo jezik razumećemo i ljudsku prirodu“, kazala je Čavkićeva.

Koordinator za manifestacione progame u Centru za decu i omaldinu Duga Vahida Mušović kaže da su Bošnjaci ljubavlju branili i na taj način oplemenili svoj jezik.

„Ovim događajem smo pokušali osvežiti pamćenje o nastanku i razvoju bosanskog jezika, o promenama i uticajima drugih književnosti na našu, kao i podsećanje na velike pisce, koji su svojom rečju i delom ostavili pečat na naš maternji jezik“

Generalna skupština UNESKO je 1999. godine proglasila 21. februar kao Dan maternjeg jezika, u znak sećanja na studente koji su 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije zvanični.

 

Podeli