Categories: KulturaVesti

Otvorena izložba “Svedok vremena”

Izložba digitalnih grafika Slobodana Radičevića i slika Milene Radičević pod nazivom “Svedok vremena” okupila je brojne ljubitelje ove vrste umetnosti. Jedan spoj dva umetnika kroz potpuno drugačije medije otvara brojna pitanja i budi znatiželju svih kako umetnika tako i onog koji posmatra ova umetnička dela.

Izložba „Svedok vremena“osmišljena je tako da spoji umetnička istraživanja dva umetnika koja, kroz potpuno drugačije medije, prave osvrt na vreme u kojem žive i kritički odgovaraju na zastupljene vrednosti i ideologije kako u životu, tako i u umetnosti.

 

“Milena i ja smo naše radove obrađivali kroz prizmu vremena gde se Milena uglavnom bavi prošlošću, gde tradicionalnu umetnost veza pretvara u modern oblike. Ja se s druge strane više bavim budućim tendencijama digitalne umetnosti. Cilj mi je da pokrenem diskusiju vezanu za digitalnu umetnost i pojmova koji se odnose na nju”, kazao je umetnik Slobodan Radičević.

Radovi na interaktivnim TV panelima predstavljaju modifikovane digitalne verzije poznatih umetničkih dela iz svetske i naše umetnosti, kao i narodne tradicije, ali vidljivih samo pod određenim uslovima.

“Upotrebom filtera,  pomoću kog gledalac gleda sliku na ekranu, Slobodan problematizuje pojavu NFT tokena umetničkog dela, kao kapitala ali i valute u svetu gde digitalno potiskuje analogno. Na taj način postavlja pitanja o budućem mestu, analognom umetničkog radu, te tradicionalne slike u savremeno okruženju. S druge strane, Milena Radičević se osvrća na tradiciju i vez kao metafori za samo spoznaju i skroz izgubljene vrednosti poput: istrajnosti, upornosti, strasti i ljubavi prema ratu. Za sve navedeno, potrebno je vreme koje izostaje u današnjem tempu života”, objasnila je za RTV Novi Pazar moderator Lejla Pluncević.

Da li će digitalna umetnost, koja u svetu finkcioniše kao ogromna industrija, čije slike dostižu milionske cifre, postati prioritet ili ne na samim je ljubiteljima umetnosti. Izložba “Svedok vremena” autora Slobodana i Milene Radičević  biće otvorena u Galeriji multimedijalnog centra  do 4. aprila.

Alma Ademović

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

Jošanica za opstanak, Borac 1926 za Prvu ligu (subota, 16.30)

Domaćin će biti bez požutelih golmana Vladana Simića i veziste Šerifa Mulića, dok je neizvestan…

52 mins ago

Novi Pazar domaćin Međunarodne naučno-stručne konferencije ”Urbanizam i održivi razvoj”

Novi Pazar domačin je 20. Međunarodne naučno stručne  konferencije ''Urbanizam i održivi razvoj''. Od danas…

2 hours ago

Proglašena epidemija morbila u Novom Pazaru

Zavod za javno zdravlje proglasio je epidemiju morbila u Novom Pazaru. Školama i vrtićima su…

4 hours ago

TO Novi Pazar na Sajmu turizma u Lukavcu

Turistička organizacija Novi Pazar učestvuje na Sajmu turizma "List" u Lukavcu. Tokom tri dana trajanja…

4 hours ago

Povoljnosti za penzionere: Filijale PIO Fonda i “M medical clinic” potpisali sporazum o saradnji

Specijalna bolnica za interne bolesti sa hiperbaričnom medicinom „M medical clinic“ potpisala je danas sa…

4 hours ago

Isključena iz saobraćaja zbog dva promila alkohola

Policija u Novom Pazaru isključila je iz saobraćaja ženu staru 28 godina koja je vozila…

4 hours ago