Categories: DruštvoVesti

Splićani pobednici Međunarodnog takmičenja „Gradimo mostove znanja“ na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru

Na međunarodnom takmičenju pod nazivom „Gradimo mostove znanja“ na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru,  na kojem je u protekla tri dana učestvovalo preko 90 studenata arhitekture i građevinarstva iz 7 zemalјa, pobedili su studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prema pravilima takmičenja, u gradnji mostova od špageta pobeđuje ekipa koja u određenim dimenzijama izgradi most od špageta koji izdrži najveće opterećenje. Takmičari su u gradnji mostova koristili samo špagete i lepak, poštujući utvrđene dimenzije, u nameri da izgrade most koji će izdržati najveći teret. To je ovoga puta pošlo za rukom ekipi Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita, koja je postigla najbolji rezultat. Pobednički most je izdržao opterećenje od čak 124 kilograma.

U kategoriji u kojoj je ocenjivana izdržljivost, drugo mesto je pripalo Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a treće Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Pored izdržljivosti, ocenjivana je i estetika mostova. U toj kategoriji najbolja je bila ekipa studenata arhitekture sa Državnog univerziteta u Novom Pazaru.

Prorektor Državnog univerziteta prof. dr Zoran Marković rekao je  da „mostovi znanja iz godine u godinu okupljaju sve više učesnika i da to raduje sve nas jer od početka ove manifestacije čvrsto verujemo da su ovo ne samo mostovi znanja, nego i prijateljstva.“

Na takmičenju su učestvovali studenti iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Republike Severne Makedonije i Bugarske.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održava se šesti put za redom.

Za pobedničke ekipe obezbeđene su prigodne novčane nagrade. U komisiji za ocenjivanje kvaliteta, izdržlјivosti i estetike mostova,  bili su: doc. dr Nazim Manić, doc. dr Branko Slavković, asistenti Enis Hasanbegović i Ismail Nurković i saradnici u nastavi Lejla Zećirović i Sanel Husović. Takmičenje je finansijski podržala kompanija ALK Real Estate.

 

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Ajdinović treći u Sremskoj Mitrovici

Novopazarac preskočio visinu od 1,97 metara.

9 hours ago

Kup Srbije u karateu: Feniksu ekipna bronza u Beočinu

Ekipu Feniksa činili su Sami Suvodolac, Strahinja Avramović i Kadir Islamović.

9 hours ago

Bibić deveti na 5.000 metara u Relingenu

Novopazarac u Nemačkoj ostvario vreme od 13:43,99 minuta.

10 hours ago

U Tutinu održan veliki skup Foruma žena SDP

U Tutinu je održan veliki skup Foruma žena Sandžačke demokratske partije (SDP) kom su, osim…

12 hours ago

Forum žena SDP Sjenica: ” 2. juna snaga je u nama!”

Forum žena Sandžačke demokratse partije održao je veliki skup u Sjenici. Skupu je, pored članica…

15 hours ago

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Raisija doživio nesreću

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću. Državna novinska agencija…

16 hours ago