Categories: DruštvoVesti

Gimnazija sutra obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika

Srednja škola Gimnazija sutra će prigodnim programom obeležiti Međunarodni dan maternjeg jezika. Program su pripremili učenici sa svojim profesorima koji će ukazati na važnost svakog jezika. Kako je istakla direktorka ove škole Dženana Raždaginjac program će biti raznovrstan i veoma zanimljiv.

Jezik – najsavršenije sredstvo komunikacije – kao takav, verovatno je najvažnija komponenta nacionalnog identiteta ili identiteta jedne kulture. Ali, jezik može imati uže značenje koje se tiče svake individue, svakog od nas posebno. Jer je svaki čovek u najvećoj meri određen jezikom koji koristi. Stoga učenici i nastavnici Gimnazije pripremili su veoma interesantan program povodom dana matenjeg jezika istakla je direktorka ove škole Dženana Raždaginjac.

“Maternji jezik je važan deo kulturnog identiteta jednog naroda. Na taj način uočavamo i poštujemo različitosti a sa druge strane predstavlja i alat za međusobnu komunikaciju, solidarnost i dijalog. Jezici su jedno veliko bogastvo za jednog čoveka a mi u školi podstičemo đake da budu lovci na takva neprocenjiva blaga. Biće to jedan kulturno umetnički program, gde će pored Bosanskog i srpskog jezika biti recitacija i pesama i na drugim jezicima jer nam je cilj da ukažemo na važnost svih jezika, jer na taj način možemo međusobno da poštujemo naše različitosti i da se uvažavamo. Imaćemo besede, recitacije pesme, biće muzike biće puno iznenađenja. Takođe ćemo imati i recitacije na Turskom jer imamo učenike iz Turskog konzulata koji će se ovom prilikom zahvaliti na dočeku i prihvatanju”, kazala je za RTV Novi Pazar Raždaginjac.

Podsetimo, Međunarodnog dana maternjeg jezika obeležava se od 1999. godine svakog 21. februara. Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala je rezolucijom ovaj praznik i odredila 2008. godinu za međunarodnu godinu jezika. U Gimnaziji povodom ovog dana održaće se  raznovrstan program u holu ove škole sa početkom od 19 časova.

 

Alma Ademović

Podeli

Alma Ademovic

Recent Posts

U Tutinu održan veliki skup Foruma žena SDP

U Tutinu je održan veliki skup Foruma žena Sandžačke demokratske partije (SDP) kom su, osim…

1 hour ago

Forum žena SDP Sjenica: ” 2. juna snaga je u nama!”

Forum žena Sandžačke demokratse partije održao je veliki skup u Sjenici. Skupu je, pored članica…

4 hours ago

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Raisija doživio nesreću

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću. Državna novinska agencija…

5 hours ago

Do kraja dana toplo, moguća kiša i pljuskovi sa grmljavinom

Do kraja dana u Novom Pazaru toplo, do posle podne sa sunčanim intervalima, posle podne…

8 hours ago

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan na 35.386

Najmanje 35.386 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle…

9 hours ago

Usik apsolutni svetski šampion u boksu

Bokser Oleksandr Usik iz Ukrajine je apsolutni svetski šampion u teškoj kategoriji. Usik je savladao…

9 hours ago