Categories: DruštvoVesti

Nagrada ’’Amir Dautović’’ uručena novinarki Ameli Bajrović

Novinarka i urednica portala ’’Free media’’ Amela Bajrović ovogodišnja je dobitnica nagrade ’’Amir Dautović’’. Jednoglasnom odlukom tročlanog žirija, nagrada, koja se sastoji od plakete i novčanog iznosa od 45 hiljada dinara, uručena joj je za profesionalizam u novinarstvu i afirmaciju multikulturalnosti. Takvo priznanje za lauretkinju istovremeno predstavlja veliku obavezu, ali i podstrek u daljem radu.

Vodeći se pravednošću i objektivnošću i nastojeći da u svako vreme bude na pravom mestu, kako bi pravovremeno i tačno izvestila javnost o svakom važnom događaju, Amela Bajrović se novinarstvom bavi punih 26 godina. Ipak, pre desetak dana iznenadio ju je, kaže, poziv iz Kulturnog centra i obaveštenje da je ovogodišnja dobitnica nagrade ’’Amir Dautović’’.

’’Biću krajnje iskrena, u tom trenutku sam pomislila da se obično takve nagrade daju ljudima pred odlazak u penziju. Moje razmišljanje je bilo, pa ja još ne planiram da idem u penziju. Imam još mnogo ideja i planova koje tek treba da realizujem, jer se i nakon 26 godina osećam kao da sam tek počela da se bavim tim poslom’’, izjavila je Bajrović za RTVNP.

Izrazila je zadovoljstvo što u ovom gradu, kako je rekla, još uvek postoje ustanove i institucije koje vrednuju nečiji rad i trud, istakavši da nagrada ne pripada samo njoj, već i svim njenim kolegama. Priznanje joj je uručio direktor Kulturnog centra Novi Pazar Dženan Palamar.

’’Ova nagrada je za mene jedna velika obaveza, ali i podstrek da nastavim i dalje istim putem i da, zajedno sa ostalim kolegama novinarima, budem jedan od stubova profesionalizma i svetionika ove profesije pred kojim se ovaj grad i ova zajednica neće postideti’’, rekla je Bajrović.

Nagradu ’’Amir Dautović’’ ustanovio je Kulturni centar Novi Pazar u avgustu 2017. godine, u znak sećanja na Amira Dautovića, profesora bosanskog jezika i književnosti. Dodeljuje se za afirmaciju kulture suživota i predstavljanje Novog Pazara na polju obrazovanja, nauke, kulture i novinarstva.

Odluku da ove godine novinarka Amela Bajrović bude nagrađena za profesionalizam u novinarstvu i afirmaciju multikulturalnosti doneo je tročlani žiri u sastavu: dr Mensur Zukorlić orijentalista, dr Redžep Škrijelj istoričar i profesor sociologije i filozofije Armin Šaljić.

’’Objektivno, profesionalno i pravovremeno novinarstvo Amela Bajrović praktikuje od prvog dana bavljenja ovim poslom. Iako najviše voli da pravi priče o malim običnim ljudima, zahvaljujući njenim izveštajima u predhodnih 26 godina, mnogi problemi u Novom Pazaru su dobili pozitivan epilog. Ne preza da kritikuje i ukazuje na anomalije društva, ali isto tako i hvali i ističe pozitivne primere, čime dokazuje da su novinari najbolji korektori svake vlasti i glas građana’’, rekla je na svečanoj dodeli nagrade urednica u Kulturnom centru Hasna Ziljkić.

Amela Bajrović je sedma dobitnica nagrade ’’Amir Dautović’’. Pre nje su to priznanje dobili: književnica Šefka Begović Ličina, profesor Sead Šemsović, profesor Rizah Gruda, profesorica Melida Rebronja, novinar Zoran Maksimović i glumci Anđela Marić i Rifat Rifatović.

Foto: Senko Župljanin

Podeli

Selma Ljajic

Recent Posts

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Raisija doživio nesreću

Jedan od helikoptera iz konvoja iranskog predsjednika Ebrahima Raisija doživio je nesreću. Državna novinska agencija…

22 mins ago

Do kraja dana toplo, moguća kiša i pljuskovi sa grmljavinom

Do kraja dana u Novom Pazaru toplo, do posle podne sa sunčanim intervalima, posle podne…

3 hours ago

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze povećan na 35.386

Najmanje 35.386 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle…

4 hours ago

Usik apsolutni svetski šampion u boksu

Bokser Oleksandr Usik iz Ukrajine je apsolutni svetski šampion u teškoj kategoriji. Usik je savladao…

4 hours ago

Izraelska vojska izvela napad na izbjeglički kamp u Gazi: Ubijeno 20 Palestinaca

Najmanje 20 Palestinaca je ubijeno, a desetine su povrijeđene u napadima izraelske vojske na stambenu…

4 hours ago

Preventivni pregledi do 17h: Merenje krvnog pritiska, EKG, krvna slika i ultrazvuk abdomena

Danas se u Domu zdravlja i Dijagnostičkom centru, do 17 sati obavljaju preventivni pregledi –…

5 hours ago