Categories: DruštvoVesti

Memić: Danas je mnogo bolja situacija u Srbiji po pitanju tretmana dece sa dijabetesom

Tribina Udruženja Alarm pod nazivom Dijabetes u Srbiji danas organizovana je u Beogradu, a ministarka zdravlja Danica Grujičić je tim povodom izjavila da je Ministarstvo učinilo sve da sa udruženjima pacijenata napravi interaktivan odnos, jer ona znaju gde su šupljine u sistemu.

Taj vaš zahtev uvek treba prvo da bude prema institucijama sistema, treba da bude vrlo glasan i protestujući ukoliko institucije sistema ne reaguju, ja sam uvek za to – rekla je ona.

Ministarka je dodala da Ministarstvo zdravlja i udruženja roditelja pacijenata treba da rade zajedno.

– Ja vas ne doživljavam kao neprijatelje, ja od vas očekujem konstruktivnu kritiku kako ćemo nešto da ostvarimo – rekla je ona.

Ministar turizma i omladine Husein Memić, koji je roditelj deteta obolelog od dijabetesa i jedan od osnivača udruženja Alarm izjavio je da je danas mnogo bolja situacija u Srbiji po pitanju tretmana dece sa dijabetesom, nego što je bila pre par godina kada je Srbija zaostajala za zemljama iz regiona.

– Mi smo do pre nekih godinu, dve kasnili za okruženjem, imali smo samo jednu pumpu i senzor za dijabetes. Izašla je vest da ćemo imati još jednog proizvođača senzora koji je najbolji u svetu. Sada imamo tri pumpe i tri senzora – rekao je on.

Dodao je da postoji i Protokol za obrazovanje za osnovne i srednje škole o ponašanju nastavnog kadra prema učenicima koji su oboleli od dijabetesa, koji bi tek trebalo da zaživi.

– Da profesori i nastavnici znaju šta znači protokol, da uvedemo što pre protokol u vrtićima. Bitno je da nemamo te informacije kao što su se skoro žalili roditelji u udruženju da ne mogu dete da prime u vrtić, jer nema niko da mu da insulin rekao je on.

Predstavnik Udruženja Alarm Aleksandar Ružičić objasnio je da je to udruženje od svog osnivanja u martu mesecu ove godine doprinelo tome da se donese niz  pozitivnih promena za sve usluge kada je reč o dijabetesu, pogotovo za decu i mlade.

– Osnovni moto kada smo osnivali udruženje bio je ko će ako neće roditelji. Moram napomenuti da su nam sva vrata bila otvorena i od Ministarstva zdravlja, RFZO, kao i od Ministarstva prosvete – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Udruženje Alarm je za svoj cilj postavilo to da deca obolela od dijabetesa žive što kvalitetnije.

Podeli

Katarina Radovic

Recent Posts

Takmičenje iz hemije održano proteklog vikenda na DUNP

Proteklog vikenda na  Državnom univerzitetu u Novom Pazaru održano je Republičko takmičenje iz hemije. Na…

27 mins ago

Hamzagić: Svi obradovani investicijom koju je dogovorio naš lider, SDA opravdano u panici

Sandžačka demokratska partija u Tutinu vodi dinamičnu, pozitivnu i korektnu kampanju. Lista SDP u Tutinu…

1 hour ago

Usporena inflacija ali i zaduživanje u bankama

U poslovnim bankama čekaju da prođe i vreme skupog novca. Кada počne da pojeftinjuje, smanjiće…

2 hours ago

Cijena nafte u svijetu blago porasla

Blagi rast cijena uslijedio je nakon objave novih podataka, prema kojima bi se rast velikih…

2 hours ago

Predsednik Irana Ibrahim Raisi i ministar Abdollahian poginuli u helikopterskoj nesreći

Iranska državna televizija objavila je da su predsjednik Irana Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova…

2 hours ago

Ako se bavite ovim poslovima u penziju možete i sa 50 godina

Pravo na beneficirani radni staž imaju svi koji su zaposleni na poslovima na kojima je…

2 hours ago